Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNieuw advies Gezondheidsraad: Richtlijnen goede voeding voor mensen met hart- en vaatziekten door atherosclerose

Nieuw advies Gezondheidsraad: Richtlijnen goede voeding voor mensen met hart- en vaatziekten door atherosclerose

Dinsdag 7 februari 2023Afbeelding Nieuw advies Gezondheidsraad: Richtlijnen goede voeding voor mensen met hart- en vaatziekten door atherosclerose

De Gezondheidsraad heeft vandaag nieuwe aanbevelingen gepubliceerd voor mensen met hart- en vaatziekten door atherosclerose. Het borduurt voort op de reeds bestaande Richtlijnen goede voeding uit 2015, maar nu toegespitst op deze doelgroep. De inzet van diëtisten komt in het advies veelvuldig aan bod. Ze worden, als het om de aanbevelingen in het advies gaat, vaak zij aan zij genoemd met huisartsen, cardiologen en andere zorgprofessionals.

In Nederland leeft een grote groep met een chronische hart- en vaatziekten, zo’n anderhalf miljoen mensen. In de meeste gevallen is daarbij sprake van atherosclerose, oftewel aderverkalking. De Gezondheidsraad ging na of de Richtlijnen goede voeding uit 2015 aangepast zouden moeten worden voor deze doelgroep. De aanbevelingen staan in het nieuwe advies Richtlijnen goede voeding voor mensen met hart- en vaatziekten door atherosclerose dat vandaag (7 februari) is aangeboden aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees het volledige artikel op de pagina Kenniscentrum van de NVD: Een extra visje per week; mogelijk helpen supplementen met plantenstanolen of -sterolen.

Reactie NVD

In een eerste reactie op het nieuwe advies van de raad reageert NVD-directeur Bianca Rootsaert positief: “We willen de Gezondheidsraad van harte danken voor deze zorgvuldige weging voor deze specifieke groep patiënten. Dat de Gezondheidsraad expliciet aangeeft dat voedingszorg door diëtisten moet worden uitgevoerd is belangrijk.”

“In een wereld waarin zoveel halve waarheden worden verkondigd over voeding vormen de adviezen van het Voedingscentrum, nu aangevuld met specifieke aanbevelingen voor patiëntengroepen door de Gezondheidsraad, die vervolgens gewogen zijn door een diëtist, de grondslag om duidelijkheid en goede zorg te verlenen aan kwetsbare patiënten.”