Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackKorte impressie van het Internationale Congres van Diëtisten

Korte impressie van het Internationale Congres van Diëtisten

Donderdag 20 juni 2024Afbeelding Korte impressie van het Internationale Congres van Diëtisten

Drie eerstelijns diëtisten uit Amsterdam, Trutchka Bouterse, Carina Bijman en Joan Tjon, bezochten deze maand het Internationale Congres van Diëtisten (ICDN) in Toronto, Canada. Welke inzichten namen ze mee terug?

Tijdens de eerste plenaire openingssessie sprak een inheemse activist. Hij benadrukte het belang van het delen van je afkomst en wie je bent. Dit vergroot het begrip en inzicht in gedrag en eetcultuur. Kennis van de sociale en economische achtergrond van een cliënt, maakt begeleiding makkelijker en effectiever. “Iedereen heeft een herkomstverhaal.”

Generatieve AI

AI biedt verschillende mogelijkheden voor diëtisten. Je kunt het op een creatieve manier inzetten om recepten te verbeteren en leuker te maken. Ook kan het een waardevol hulpmiddel zijn voor studenten Voeding en Diëtetiek. Studenten leren hoe ze het effectief kunnen gebruiken. Belangrijk hierbij is dat studenten eerlijk aangeven wanneer ze AI gebruiken en dat de professionele standaarden gewaarborgd blijven.

Welke onderwerpen kwamen er nog meer voorbij?

  • Internationale classificatiesysteem ICF: hoever zijn andere landen met de acceptatie en implementatie?
  • Culturele relevantie bij diabetes: een praktische succesvolle sessie, waarbij goed geluisterd werd naar de wensen en behoeften van de deelnemers, met hun diverse achtergronden en mogelijkheden.
  • Kookworkshops: overdracht van benodigde kennis m.b.t. diabetes en leefstijl.
  • Dieetinterventie bij chronische diarree: als best werkzame advies kwam Mediterrane Voeding naar voren: weinig bewerkt en minder additieven.
  • Chronische slikproblemen: benadrukt werd het belang van samenwerking tussen diëtist, logopedist en ergotherapeut.
  • 100 manieren die binnen de diëtetiek in de toekomst kunnen veranderen: een interactieve workshop waarbij uitgegaan wordt van het tegenovergestelde van een thema in de huidige situatie, waarna vervolgens gekeken wordt wat de consequenties daarvan kunnen zijn. Ons voorbeeld: de financiële betaling van de diëtist. De huidige situatie is: diëtist wordt slecht/matig betaald. Toekomst: diëtist wordt goed/royaal betaald.

Overal impressie

Trutchka: “Carina, Joan en ik vonden het congres  positief en leerzaam. Onze indruk is dat diëtetiek overal ter wereld  te maken heeft met dezelfde obstakels. Voedselzekerheid hangt af van politieke en economische situaties. De voedingsomgeving wordt steeds meer digitaal. Veel eten wordt tegenwoordig besteld. Dit kan  gezond zijn, maar is ook vaak bewerkt. Online media bepalen steeds meer de keuzes op voedingsgebied, een trend die versterkt is tijdens de covidperiode.
Er waren veel verschillende culturen aanwezig en er werd veel rekening gehouden met diverse groepen, waaronder inheemse bevolkingen. Dit benadrukte het belang van het goed begrijpen van de unieke situatie van elke cliënt.”