Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackIs de Schijf van Vijf vega genoeg?

Is de Schijf van Vijf vega genoeg?

Maandag 20 september 2021Afbeelding Is de Schijf van Vijf vega genoeg?

Nieuwe initiatieven voor volledig plantaardige voedingspatronen geïnspireerd op de Schijf van Vijf, zoals de Schijf for Life en de Vegan Schijf, kunnen naast een persoonlijk advies van een diëtist, een hulpmiddel zijn voor mensen die uitsluitend plantaardig willen eten. Dat stelt Marije Seves, expert duurzaam eten van het Voedingscentrum.

Ze doet dat in een column die ze schreef naar aanleiding van de introductie van de Schijf for Life. Deze laatste is een variant op de Schijf van Vijf met uitsluitend plantaardige voedingsmiddelen. Vandaag werd de Schijf voor Life gepresenteerd door een groep diëtisten. Diverse (landelijke) media waaronder de NOS en Trouw besteden er aandacht aan. Het standpunt van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten is opgenomen in de column van Marije Seves van het Voedingscentrum die hieronder is weergegeven.

ir. Marije Seves, expert duurzaam eten:

Marije Seves

“Er is steeds meer aandacht voor voedingspatronen met meer plantaardige en minder dierlijke producten. Dat is een ontwikkeling die het Voedingscentrum stimuleert omdat het goed is voor jezelf en het milieu. Nieuwe initiatieven voor volledig plantaardige voedingspatronen geïnspireerd op de Schijf van Vijf, zoals de Schijf for Life en de Vegan Schijf, kunnen naast een persoonlijk advies van een diëtist, een hulpmiddel zijn voor mensen die uitsluitend plantaardig willen eten. Welk eetpatroon ook bij je past, iedereen kan zijn eigen stap(je) bepalen naar een plantaardiger voedingspatroon.”

De Schijf van Vijf ouderwets?

“Wie eet volgens de Schijf van Vijf volgt misschien niet de nieuwste trends, maar is wel verzekerd van het meest betrouwbare voedingsadvies dat er op het moment beschikbaar is. De Schijf van Vijf is een praktische vertaling van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende energie en voedingsstoffen (zoals eiwit, vitamines en mineralen).”

“Deze integratie is uniek aan de Schijf van Vijf en essentieel om tot een volwaardig voedingspatroon te komen. De Schijf van Vijf is niet 100% plantaardig, omdat er aan bepaalde dierlijke producten, zoals vis en zuivel, positieve gezondheidseffecten worden toegeschreven. Om niet meer dierlijke producten te eten dan nodig, stimuleren we mensen om af te wisselen tussen vis, peulvruchten, vlees, ei en ongezouten noten. Wil je vegetarisch eten? Ook dat kan en helpt het milieu, in onze Schijf van Vijf voor jou-tool.”

Hoe ziet het Voedingscentrum de verhouding dierlijk/plantaardig eiwit?

“Ons uitgangspunt is dat er een goede balans is tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Door te eten volgens de Schijf van Vijf eet je al meer plantaardig en minder dierlijk. De verhouding dierlijk/plantaardig eiwit binnen de Schijf van Vijf is 50/50 als je de maximaal geadviseerde hoeveelheid vlees van 500 gram per week eet.”

“Maar je kunt ook prima gezond eten volgens de Schijf van Vijf met minder of zonder vlees door te kiezen voor volwaardige vervangers zoals ongezouten noten, peulvruchten of sojaproducten. Dit vraagt van de gemiddelde Nederlander wel om anders te gaan eten. Want nu eten we gemiddeld meer dan dat, namelijk ongeveer 60% eiwitten uit dierlijke bronnen en 40% uit plantaardige bronnen.”

Volledig plantaardig vergt op maat advies

“Als je volledig plantaardig (veganistisch) wilt eten, vraagt dit meer dan het weglaten van vlees en zuivel. Je hebt volwaardige vervangers nodig en het moet praktische haalbaar zijn, ook op de langere termijn. Een diëtist kan een persoonlijk advies geven en waken over de volwaardigheid van een (veganistisch) voedingspatroon. De Schijf for Life en Vegan Schijf kunnen een hulpmiddel zijn naast een persoonlijk advies van een diëtist.”

Standpunt NVD

“Ook de Nederlandse Vereniging van Diëtisten wijst erop dat het belangrijk is om te blijven benadrukken dat de omschakeling naar een radicaal ander voedingspatroon, welk patroon het ook betreft, niet zomaar vanzelf gaat. Het vereist hoe dan ook een goede begeleiding. Om steeds de gezonde keuze te blijven maken is volwaardige voeding het uitgangspunt. De begeleiding van een diëtist, met een advies op maat, is daarbij belangrijk om tekorten en gezondheidsschade te voorkomen.”

“Kwetsbare groepen zoals kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen hebben een groter risico op tekorten. Zij doen er zeker goed aan om individueel advies in te winnen als ze veganistisch willen eten. Dat we hier niet te lichtvoetig over moeten doen, blijkt ook wel uit het onlangs verschenen advies van de Hoge Gezondheidsraad in België die veganistisch eten voor verschillende risicogroepen afraadt.”

Kleine revolutie nodig

“We winden er geen doekjes om: er is nog een kleine revolutie nodig om Nederland gezonder en duurzamer te laten eten. Voor een kleine groep past misschien een veganistisch voedingspatroon. Maar een groot deel van Nederland kan al flinke gezondheids- en duurzaamheidswinst behalen door te eten volgens de Schijf van Vijf. Wij helpen hen vooruit onder andere met de Eetwissels en tools als de ‘ Kies Ik Gezond?’-App en de Eetmeter. Zo zorgen we ervoor dat iedereen een stap naar meer plantaardig kan maken.”

Auteurs