Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackEerste resultaten ‘Goede Zorg Proef Je’: gezonder aanbod in ziekenhuizen

Eerste resultaten ‘Goede Zorg Proef Je’: gezonder aanbod in ziekenhuizen

Woensdag 6 juli 2022

Een gezonder aanbod met meer groente en fruit, meer bruin- en volkorenbrood en meer gezonde alternatieven voor gefrituurde snacks. Dat krijgen de patiënten, bezoekers en personeel in twintig zogenoemde voorhoedeziekenhuizen. 

Twintig ziekenhuizen deden afgelopen jaren mee aan het project Goede Zorg Proef Je dat in 2018 in het leven werd geroepen door Alliantie Voeding in de Zorg als onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Het is bedoeld om een gezond gevarieerd voedingsaanbod te realiseren in ziekenhuizen of andere zorginstellingen.

Gezonder aanbod in ziekenhuizen

In het Nationaal Preventieakkoord staan afspraken om Nederlandsers gezonder te maken door roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht voor 2050 terug te dringen. Daarbij is de ambitie dat de helft van de ziekenhuizen in 2025 een gezond voedingsaanbod heeft en in 2030 honderd procent.

Gezond voeding in voorhoedeziekenhuizen

Goede Zorg Proef Je is een project om meer aandacht te geven voor gezonde voeding in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Twintig ziekenhuizen tekende de interventieverklaring Goede Zorg Proef Je om een gezond voedingsaanbod te realiseren voor patiënten medewerkers en bezoekers. 

Gezonder aanbod voor patiënt en personeel

Afgelopen week werden de eerste resultaten van het project bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat er veel vernieuwingen zijn doorgevoerd bij de patiënten-maaltijdservices. Patiënten merkten op dat het aanbod gezonder is geworden, met meer groenten, vegetarische gerechten en gezondere opties. In de personeelsrestaurants van de twintig deelnemende ziekenhuizen voldoet nu zeventig procent van het voedingsaanbod aan de Schijf van Vijf, voorheen was dit vijftig procent. 

Extra deelnemers Goede Zorg Proef Je

De voorhoede is een groep ziekenhuizen die de interventieverklaring ‘Voorhoedeziekenhuizen in de voeding’ heeft getekend, waarmee ze verklaren in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod te hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Inmiddels hebben bestuurders van nog twintig ziekenhuizen en zorginstellingen de projectdoelen van Goede Zorg Proef ook getekend om in 2025 de doelen van het Nationaal preventieakkoord te behalen.

Meer informatie:

Auteurs

Afbeelding voor Ilse Leemreijze

Ilse Leemreijze