Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackEerste hoogleraar Diëtetiek van Nederland moet wetenschappelijk bewijs van het vakgebied versterken
De van der Schueren wil laten zien dat investeren in diëtetiek zich terugbetaalt

Eerste hoogleraar Diëtetiek van Nederland moet wetenschappelijk bewijs van het vakgebied versterken

Donderdag 11 november 2021Afbeelding Eerste hoogleraar Diëtetiek van Nederland moet wetenschappelijk bewijs van het vakgebied versterken

Vandaag spreekt Marian de van der Schueren, de eerste Nederlandse hoogleraar Diëtetiek aan de WUR (Wageningen University & Research), zich tijdens haar inaugurele rede uit over haar ambitie om de impact van de diëtetiek zichtbaar te maken. De leerstoel is ingesteld door de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. NVD-directeur Bianca Rootsaert noemt de aanstelling een verdienste van alle leden samen.

Diëtisten hebben een belangrijke sleutel in handen om de zorg in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden. Met een impuls voor de wetenschappelijke basis van diëtetiek wil De van der Schueren ervoor zorgen dat die sleutel eindelijk ook breed wordt erkend en ingezet. In haar rede legt ze meer dan eens de nadruk op het belang van een wetenschappelijke onderbouwing van de behandeling door diëtisten om de waarde van de diëtist in de maatschappij en zorgsector beter te verankeren.

Econonomische onderbouwing

Naast meer wetenschappelijke onderbouwing, zal ook economische onderbouwing bijdragen aan het succesvol inzetten van diëtetiek als interventie en het voorkomen van (zwaardere) zorg. Volgens De van der Schueren vraagt het veranderende zorglandschap meer dan ooit dat het vakgebied investeert in wetenschappelijk bewijs.

Wetenschappelijke onderbouwing

“De wetenschappelijke onderbouwing van het effect van voedingsbehandeling is onontbeerlijk voor de verankering van de diëtist in de maatschappij en de zorg”, zegt Marian de van der Schueren. “Namens het vakgebied accepteer ik de belangrijke verantwoordelijkheid die de diëtetiek heeft in het oplossen van de zorgvraagstukken van vandaag en de toekomst. Aan mij en mijn vakgenoten de taak om de impact van diëtetiek beter en blijvend voor het voetlicht te brengen en wetenschappelijk steeds sterker te onderbouwen.”

Hoogleraarschap binnen visie NVD

Volgens Bianca Rootsaert, directeur van de NVD, sluit het hoogleraarschap naadloos aan op de nieuwe visie van de beroepsvereniging. “Voor ieder mens een optimale voedingsstatus als basis voor welzijn en kwaliteit van leven. Dat is de visie van de NVD op de diëtetiek en de diëtist in 2030. Zo bereiden we ons als beroepsgroep voor om een unieke en impactvolle rol te spelen bij alle uitdagingen die vanuit de zorg en de samenleving de komende jaren op ons afkomen. Het bijzonder hoogleraarschap van Marian en haar ambities om de toegevoegde waarde van de diëtetiek – samen met de ruim 4200 diëtisten die Nederland rijk is – inzichtelijk te maken, is een eerst stap om die visie handen en voeten te geven.”

Marian de van der Schueren

Over Marian de van der Schueren

Prof. Dr. Marian de van der Schueren is sinds 2013 lector Voeding en Gezondheid aan de HAN. Eind 2019 ontving zij de prestigieuze EFAD European Honorary Dietetic Fellowship Award 2019, de hoogste onderscheiding voor diëtisten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de diëtetiek, onderzoek of onderwijs in Europa en internationaal. Eerder werkte zij als senior onderzoeker, hoofd diëtetiek en voedingswetenschappen en diëtist voedingsteam aan het VUmc Amsterdam. Marian de van der Schueren promoveerde in 2000.

Auteurs