Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackDe diëtist als ecoloog?

De diëtist als ecoloog?

Zaterdag 9 oktober 2021Afbeelding De diëtist als ecoloog?

Dat diëtisten van veel markten thuis zijn, was al bekend, maar de diëtist als ecoloog is nieuw. Directeur Thomas Plochg van de Federatie voor Gezondheid stelt de vacature diëtist-ecoloog voor.

Hij deed dat tijdens de afsluiting van de Diëtistendagen 2021 in Veldhoven, waar hij de aanwezigen via een videoboodschap toesprak. Plochg is van origine gezondheidswetenschapper en leidt de Federatie voor Gezondheid, een organisatie waarbij meer dan tachtig publieke en private partijen zijn aangesloten. Brancheorganisaties, kennisinstituten, zorgverzekeraars, ook de Nederlandse Vereniging van Diëtisten is er lid van. Alle deelnemende organisaties werken met de federatie aan de beweging ‘van nazorg, naar voorzorg’.

Van nazorg, naar voorzorg

Thomas Plochg, directeur Federatie voor Gezondheid


Wat dat inhoudt, lichtte Plochg toe tijdens zijn voordracht. “Het komt erop neer dat het huidige zorgstelsel dat vooral gericht is op cure and care om te buigen, naar wat wij noemen, heal and deal”, zegt hij. “Denk aan een auto. Die kun je op onderdelen helemaal uit elkaar halen en weer in elkaar zetten en dan doet deze het weer. Bij levende organismen kan dat niet. Je kunt de mens niet uit en in elkaar zetten, dan werkt het niet meer.”

Ecologische benadering


Wat volgens Plochg wel kan, is de mens beter en gezonder te maken door de zorg vanuit een breder perspectief te benaderen, holistisch. Daarbij hoort bijvoorbeeld ook (het veroorzaken van) een gezonde omgeving, die ervoor kan zorgen dat mensen beter worden. Als voorbeeld noemde hij de nieuwe natuur die ontstaan is in het project Marker Wadden. “In het Markermeer zijn eilandjes opgespoten die tot nieuwe natuur zouden moeten leiden”, vertelt Plochg. “In het begin was de grote vraag of het wel zou gaan werken, maar al snel konden biologen en andere wetenschappers de ontwikkelingen gewoon niet meer bijhouden. De natuur herstelde zich razendsnel en de biodiversiteit nam enorm toe. Een groot succes. Ik vind dit voorbeeld een mooi model voor hoe je zou kunnen kijken naar de menselijke gezondheid. Ook de mens is flexibel en vaak in staat om met de juiste omgevingsfactoren goed te herstellen.”

De Marker Wadden

Diëtist als ecoloog


In zijn video op de Diëtistendagen stelde Plochg voor een vacature voor diëtist-ecoloog te openen. Bekijk de video om te zien hoe hij dat voor zich ziet en leer meer over heal and deal.