Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackAdvies Richtlijnen goede voeding 2025 in de maak
Gezondheidsraad opent openbare commentaarronde

Advies Richtlijnen goede voeding 2025 in de maak

Woensdag 23 april 2025Afbeelding Advies Richtlijnen goede voeding 2025 in de maak

De Gezondheidsraad werkt aan het advies Richtlijnen goede voeding 2025, waarvan de publicatie eind dit jaar wordt verwacht. De raad heeft deze week de achtergronddocumenten online gezet. Ze dienen als basis voor de herziene richtlijnen. Betrokken zijn uitgenodigd de conceptversie te becommentariëren.  

De laatste versie van de Richtlijnen goede voeding verscheen in 2015. Momenteel worden de richtlijnen geactualiseerd door de vaste commissie Voeding. “Gedurende het adviestraject raadpleegt de commissie experts en belanghebbenden uit verschillende disciplines”, schrijft de raad. “Specifiek over de evaluatie van de wetenschappelijke literatuur, beschreven in de achtergronddocumenten, houdt zij nu een openbare commentaarronde.”

Achtergronddocumenten

De nu openbaar gemaakte achtergronddocumenten richten zich op de voedingsbronnen van eiwit en hebben betrekking op de evaluatie van:

  • Het risico op chronische ziekten (7 achtergronddocumenten);
  • de milieu-impact (1 achtergronddocument);
  • de voedselveiligheid (1 achtergronddocument – dit document verschijnt 29 april).

Protocol commentaarronde

In de openbare commentaarronde rondom de nieuwe richtlijnen staan twee vragen centraal:

  1. Heeft de commissie belangrijke wetenschappelijke publicaties gemist die binnen de gehanteerde werkwijze passen en waarvan de bevindingen de conclusies van de commissie mogelijk zouden veranderen?
  2. Staan er feitelijke onjuistheden in de weergave van de wetenschappelijke literatuur?

Op zijn website geeft de Gezondheidsraad aan welke procedure geldt voor het leveren van commentaar op de achtergronddocumenten. Er kan tot uiterlijk 18 mei op de achtergronddocumenten worden gereageerd.

Auteurs