Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackVoedselpakketten van de Voedselbank voldoen niet aan Nederlandse voedingsrichtlijnen

Voedselpakketten van de Voedselbank voldoen niet aan Nederlandse voedingsrichtlijnen

CategorieProefschriften
Datum13/11/2019
Auteurs
dr. ir. Judith Neter
Afbeelding voor Voedselpakketten van de Voedselbank voldoen niet aan Nederlandse voedingsrichtlijnen

Uit het promotieonderzoek van Judith Neter blijkt dat ruim 70% van de voedselbankklanten aangeeft niet voldoende te eten te hebben, en dat de voedingsinname van de voedselbankklanten niet voldoet aan de Nederlandse richtlijnen voor gezonde voeding. Voedselbankklanten eten ongezonder dan de gemiddelde Nederlander met een lage sociaaleconomische status.

Voedselpakketten

Ondanks dat de voedselbanken er alles aan doen om zo goed mogelijke voedselpakketten te verstrekken, zijn de pakketten niet voldoende en voldoet de inhoud van deze pakketten niet aan Nederlandse richtlijnen voor gezondere voeding. Omdat een groot deel van de voedselbankklanten grotendeels afhankelijk is van het voedselpakket, is het wenselijk dat voedselbankklanten gezondere voedselpakketten met meer voedsel krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat een gezonder pakket, bijvoorbeeld door het toevoegen van groenten en fruit, leidt tot een gezondere voedingsinname van voedselbankklanten.

Armoede

Armoede is zelfs in een welvarend land als Nederland een groot probleem. Steeds meer mensen zijn voor hun eten afhankelijk van de voedselbank. De gezondheidsverschillen tussen arm en rijk zijn groot en kunnen deels worden verklaard doordat armere mensen vaker ongezonder eten. Judith Neter deed onderzoek naar voedselpakketten van voedselbanken, wat voedselbankklanten eten en hoe voedselbankklanten de voedselpakketten en wat zij eten ervaren.

De resultaten, gebaseerd op unieke gegevens die verzameld zijn bij in totaal 625 voedselbankklanten van 17 voedselbanken door heel Nederland, laten zien dat de voedingsinname van voedselbankklanten verbeterd kan worden door het aanpassen van de inhoud van de voedselpakketten.

 width=