Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackVoedingsadviezen bij taaislijmziekte aangepast aan langere levensverwachting

Voedingsadviezen bij taaislijmziekte aangepast aan langere levensverwachting

CategorieProefschriften
Datum03/03/2015
Auteurs
dr. Willie Woestenenk
Afbeelding voor Voedingsadviezen bij taaislijmziekte aangepast aan langere levensverwachting

De levensverwachting van patiënten met cystic fibrosis (CF) is de afgelopen decennia sterk verbeterd. Willie Woestenenk keek tijdens haar promotieonderzoek of de internationale voedingsrichtlijn voor kinderen met CF op deze verbeterde levensverwachting moet worden afgestemd.

Een iets hogere energie-inname dan die voor gezonde leeftijdsgenoten blijkt voldoende. Voor kinderen die desondanks achterblijven in lichaamsgroei is het nodig om tijdelijk extra energie aan de voeding toe te voegen. Om het risico op hart- en vaatziekten te beperken moeten CF-patiënten minder verzadigd vet gebruiken. Voor iedere patiënt moet de hoeveelheid alvleesklierenzymen, nodig voor de vetvertering, individueel worden bepaald. Om voldoende vitamine A en vitamine E binnen te krijgen volstaat in eerste instantie een vitaminesupplement in een dosering die overeenkomt met de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid volgens de CF-voedingsrichtlijnen voor kinderen.

Cystic fibrosis is een erfelijke ziekte waarbij een goede lichaamsgroei van invloed is op de levensverwachting. De ziekte kenmerkt zich door het afscheiden van abnormaal taai slijm in onder meer de longen en de alvleesklier. Hierdoor ontstaan longinfecties en vermindert de longfunctie geleidelijk. De alvleesklier maakt vaak onvoldoende enzymen aan voor de vetvertering waardoor vet slecht wordt opgenomen in de darm. Hierdoor verliezen patiënten met de ontlasting vet en vetoplosbare vitamines, en ontstaat een verhoogd risico op ondervoeding.