Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackLeefstijl op recept

Leefstijl op recept

CategorieBoeken
Datum16/12/2019
Auteurs
Jacqui van Kemenade
ISBN9789463191821
Afbeelding voor Leefstijl op recept

Leefstijl op Recept is een prettig leesbaar boek waarin in vijf verschillende onderdelen (voeding, beweging, slapen, stress en hormonen) de effecten ervan op onze leefstijl, gezondheid en afvallen worden behandeld.

De schrijfster weet goed maar zeer beknopt uit te leggen wat allemaal van invloed is om een gezond lijf en een gezond gewicht te behalen. Dit is veel. Héél veel. Als je niet bij voorbaat weet wat je wil weten dan verdrink je in de mogelijkheden en raak je het overzicht kwijt. Het overzicht van diverse hype-diëten vanaf de jaren ‘60 was leuk om te lezen (deden ze dat zo?) maar voegde inhoudelijk weinig toe.

Over diëten gesproken: Dit boek is een goed gespreksonderwerp voor aan de koffietafel  als je nog te maken hebt met huisartsen die aanhanger zijn van het VADH- dieet (Van Alles De Helft).

Tijdens het lezen van dit boek merkte ik op dat ik steeds heen en weer bleef hinken tussen twee gedachten.

Leefstijl in Vogelvlucht is van het hele boek het meest praktische deel door de concrete voedingsadviezen…
… maar voor een diëtist staat er niets nieuws tussen.

Veel verschillende onderwerpen worden aangehaald…
… maar nergens is diepgang te vinden.

Alle adviezen zijn altijd onderbouwd met onderzoeksresultaten…
…maar het valt op dat alleen de onderzoeken worden genoemd die aansluiten bij de boodschap van het boek. Waar is de kritische noot of kanttekening bij deze onderzoeken? Of onderzoeken die het tegendeel laten zien?”

DAT meer bewegen gezond is weet iedereen wel , maar HOE je meer gaat bewegen wordt niet beantwoord…
…en wat als bewegen niet vanzelfsprekend is? De fysiotherapeut en alle andere disciplines die kunnen begeleiden en ondersteunen naar een gezonde leefstijl worden geen enkele keer benoemd.

In haar voorwoord schrijft ze ‘Wij huisartsen zijn generalist’ en die zin vat het boek erg goed samen.  Dit boek is geschikt als naslagwerk voor de leefstijlcoach of als uitleenexemplaar in je spreekkamer.

En daar zit het grootste punt van kritiek in op dit boek. Jacqui van Kemenade heeft JUIST als huisarts dé autoriteit om de lezers (en vooral collega-huisartsen) erop te wijzen hoeveel meer soorten en maten zorgverleners er zijn die hun patiënt kunnen ondersteunen naar een gezonde leefstijl die dan ook beklijft. Jammer dat ze nu dát onderwerp niet bespreekt in haar boek.

Leefstijl op recept, Jacqui van Kemenade