Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackHet meten van de inname van flavonoïden en vetzuren

Het meten van de inname van flavonoïden en vetzuren

CategorieProefschriften
Datum06/02/1998
Auteurs
dr. Jeanne de Vries
Afbeelding voor Het meten van de inname van flavonoïden en vetzuren

De studies over de inneming van voedingsstoffen beschreven in dit proefschrift tonen aan dat biologische merkers voor het vaststellen van de inneming en chemische analyse van 24-uursvoedingen goede methoden kunnen zijn voor het vaststellen van voedingsstoffen, die niet opgenomen zijn in voedingsmiddelentabellen. Biologisch merkers kunnen ook een goede methode zijn voor het vaststellen van voedingsstoffen voor welke de biobeschikbaarheid tussen verschillende voedingsmiddelen verschilt. Deze methoden blijken geschikt om de inneming van flavonoïden, vetzuren en sterolen te meten. Daarnaast zou ook een voedselfrequentielijst een goede methode kunnen zijn om de inneming van flavonoïden vast te stellen. De drie-daagse opschrijfmethode bleek echter niet zo nauwkeurig als vaak wel wordt gedacht. De resultaten toonden aan dat zelfs een groep niet dikke, goed-opgeleide deelnemers hun energie-inneming met 10% onderschatten. Deze methode is daarom niet geschikt om de individuele energie-inneming vast te stellen, maar wel om personen te classificeren naar hun energie-inneming.

De conclusie van dit proefschrift is dat de inneming van flavonoïden, vetzuren, sterolen en energie met succes kan worden vastgesteld. De methoden moeten echter zorgvuldig worden gekozen met betrekking tot de specifieke eigenschappen van deze voedselcomponenten en het doel van het onderzoek.

Lees hier het proefschrift van Jeanne de Vries