Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackERAS onderzocht

ERAS onderzocht

CategorieProefschriften
Datum06/11/2009
Auteurs
dr. Jose Maessen
Afbeelding voor ERAS onderzocht

In 2001 werd de “Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) ” groep opgericht, een samenwerkingsverband tussen vijf universitaire/gespecialiseerde chirurgische centra in het noorden van Europa. Aangezien er een grote variatie bestond in de toepassing van zorgelementen binnen de multimodale herstelprogramma’s van de diverse onderzoeksgroepen, evalueerde de ERAS groep de wetenschappelijke basis van herstelprogramma’s en ontwikkelde op basis van het best beschikbare wetenschappelijk bewijs een nieuw perioperatief zorgprotocol voor patiënten die colorectale chirurgie ondergaan, het ERAS programma. Het ERAS programma focust op een sneller herstel na darmchirurgie door reductie van de chirurgische stress respons en stimulering van vroeg herstel van functies.

Versneld hersteld na darmchirurgie: feit of fictie?

Uit dit proefschrift is gebleken dat het een feit is dat darmchirurgie patiënten die behandeld worden volgens een snelherstelprogramma sneller herstellen en korter in het ziekenhuis verblijven dan patiënten die traditioneel behandeld worden. Door een snelherstelprogramma in te voeren in de dagdagelijkse praktijk kan het herstel na darmchirurgie met 2 dagen vervroegd worden en het verblijf met 3 dagen bekort worden. Daarnaast leidt de implementatie van een snelherstelprogramma tot
een duidelijke verbetering van de peri-operatieve zorg, doordat de uitvoering van de zorg meer berust op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek.
Een herstel in 2 dagen, zoals in wetenschappelijk onderzoek is aangetoond, is op dit moment in de dagdagelijkse praktijk nog fictie. Er is echter geen twijfel dat in de nabije toekomst het herstel zodanig bekort kan worden dat na een darmoperatie slechts een korte opname of alleen nog een dagopname nodig is.