Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackEiwitmetabolisme bij COPD beter in beeld gebracht

Eiwitmetabolisme bij COPD beter in beeld gebracht

CategorieProefschriften
Datum13/09/2017
Auteurs
dr. Renate Jonker
Afbeelding voor Eiwitmetabolisme bij COPD beter in beeld gebracht

Renate Jonker sloot haar studie Voeding & Diëtetiek in 2009 af met een onderzoeksstage bij professor Deutz in Arkansas (VS). Ze bleef daar als onderzoeksassistent en schreef een proefschrift over het eiwitmetabolisme bij COPD. Op 13 september verdedigde ze dit aan de Universiteit van Maastricht. Het doel van het onderzoek was om met behulp van stabiele tracermethodologie een bredere karakterisering te geven van veranderingen in eiwit- en aminozuurmetabolisme in klinisch stabiele COPD-patiënten met matig-ernstige tot zeer ernstige COPD.

Anabole resistentie

Stabiele COPD-patiënten met een geringe spiermassa blijken niet anabool resistent te zijn. In het algemeen is te zeggen dat COPD-patiënten en ouderen een gelijke mate van anabole resistentie lijken te hebben. Verder bleek dat de grote hoeveelheid essentiële aminozuren die aanwezig is in kwalitatief hoogwaardig eiwit, bepalend is voor de mate van eiwitaanmaak in het lichaam. De extra inname van leucine, naast een middelgrote portie hoogwaardig eiwit (15-30 gram), verhoogde de eiwitaanmaak niet. De afwezigheid van koolhydraten evenmin.

Vervolg

Uit het onderzoek blijkt dat de hoogwaardige melkeiwitten wei en caseïne bij bolusinname qua samenstelling even geschikt zijn om in COPD-patiënten met een lage spiermassa de netto opbouw van lichaamseiwitten te bevorderen. Met de in dit proefschrift gepresenteerde methodieken kan het eiwitmetabolisme verder worden onderzocht, bijvoorbeeld tijdens exacerbatie of zware fysieke inspanning. Uiteindelijk kan dit bijdragen aan meer op het individu toegepaste voedingsinterventies, die metabole verstoringen in relatie tot gezondheidsuitkomsten kunnen corrigeren.