Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackEerste hulp bij reukverlies

Eerste hulp bij reukverlies

Achtergrondinformatie, tips en recepten
CategorieBoeken
Datum25/05/2021
Auteurs
Joke Boon
ISBN0789464040609
Afbeelding voor Eerste hulp bij reukverlies

Dit boek is een must-read voor diëtisten!
Nadat Joke Boon zelf als kind haar reukvermogen verloor, besloot zij later in haar leven een boek over dit onderwerp te schrijven en recepten te ontwikkelen. Ze werd een deskundig op dit gebied.

Reukverlies komt ook vaak voor bij een infectie met COVID-19. Reden voor Joke Boon om diverse experts hierover te interviewen. Daarnaast beschrijft ze in dit boek algemene informatie over reukverlies, tips en recepten.

Wist je dat er verschillende soorten reukverlies zijn? Onder andere anosmie, parosmie en fantosmie. Anosmie is reukverlies, bij parosmie is sprake van een vervorming van geuren en fantosmie het ruiken van geuren die er in werkelijkheid niet zijn. Alledrie kunnen voorkomen bij een coronabesmetting, soms na elkaar. Experts denken op basis van praktijkgegevens dat bij tachtig procent van de coronapatiënten de reuk uiteindelijk terugkomt.

Patiënten met reukverlies komen via de huisarts bij de KNO-arts, of een reukpoli, zoals deze bestaan in Delft en Ede. Hier wordt de oorzaak van het reukverlies onderzocht en daarna start de behandeling. Bij parosmie kan een reuktraining, het herinterpreteren door multi-zintuigelijke aanpak helpen. Ook wordt aangeraden om zelf te koken waardoor je precies weet wat je eet. Daarbij kunnen de recepten van Joke helpen om andere zintuigen meer te gebruiken. Denk hierbij aan meer aandacht voor afwisseling in kleur op je bord. Of aandacht voor het variëren in de structuur en mondgevoel van je eten; denk aan knapperig, sappig, krokant, hard en zacht.

Joke Boon. Eerste hulp bij reukverlies. Fontaine uitgevers.