Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackDiabetes overwinnen

Diabetes overwinnen

CategorieBoeken
Datum24/06/2019
Auteurs
Harriët Verkoelen
ISBN9789082005523
Afbeelding voor Diabetes overwinnen

Wil je je diabetes overwinnen en benieuwd naar ‘de wet van Harriët’ dan ben je met dit boek aan het goede adres.

Harriët Verkoelen is diëtist en diabetesverpleegkundige en wil met haar inmiddels 4e boek de focus in diabeteszorg verleggen van medicijnen naar koolhydraatarme voeding. Dit boek is gericht op de diabetespatiënt maar ook op de diabetesbehandelaar.

Het boek begint met een uitgebreide uitleg over diabetes, voeding en de huidige behandelmethoden wat voor de patiënt erg prettig leest en duidelijke informatie geeft. Alhoewel er soms aannames als feiten in vermeld worden. Voorbeelden hiervan zijn “tumorcellen groeien door suiker”, “door het eten van gezond vet (verzadigd en onverzadigd) daalt het cholesterol” en “ketogene voeding heeft veel voordelen het is gewoon gezonder”. Dit soort voorbeelden vragen om een nuance. Een aantal keren wordt er verwezen naar een studie om een mening te onderbouwen dit is echter in de medische behandeling vaak onvoldoende.

Daarentegen lijkt het erop dat de voeding aanpassen naar een koolhydraatarme voeding veel voordelen oplevert voor de diabetespatiënt, in het boek wordt je meegenomen om dit stap voor stap aan te passen in je leefstijl, van doel bepalen, keukenkastje opruimen, boodschappen doen tot starten met een koolhydraatbeperkte voeding in verschillende vormen. Let op koolhydraten, niet op vet. Dat is de wet van Harriët. Handig daarbij zijn de dagmenu’s met bijbehorende recepten van kok Sonja van Veen. Het laatste gedeelte van het boek is gericht op de diabetesbehandelaar en legt uit hoe de voeding van de diabetespatiënt aangepast zou moeten worden naar een verhouding van 70% vet, 25% eiwit en 5% koolhydraten. Belangrijk daarbij is dat de tabletten en insuline hierop aangepast worden. Dit boek is een handig hulpmiddel voor diabetespatiënten om te starten met een koolhydraatarme leefstijl.

Er verandert veel in korte tijd op het gebied van medicatie in de diabetesbehandeling maar met dit boek wordt de waarde van de diëtist en de rol die voeding kan betekenen benadrukt. Als diëtist heb je de taak om dit telkens weer in je behandelteam en naar de diabetespatiënt uit te dragen en op welke manier je dat doet, dat zou met hulp van ‘de wet van Harriët’ kunnen.

150 pagina’s, 22,95