Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackDiabetes gravidarum: diagnose en uitkomsten

Diabetes gravidarum: diagnose en uitkomsten

CategorieProefschriften
Datum27/11/2017
Auteurs
dr. Sarah Koning
Afbeelding voor Diabetes gravidarum: diagnose en uitkomsten

Sarah Koning is diëtist-gezondheidswetenschapper bij het UMCG. Zij onderzocht in haar proefschrift de nationale richtlijn voor de diagnose en behandeling van diabetes gravidarum (DG). Ook deed zij onderzoek naar de consequenties wanneer de huidige diagnostische criteria voor DG zouden worden vervangen door vernieuwde criteria.

Nationale richtlijn

De afkapwaarden van de bloedglucosespiegel die gebruikt worden in onze nationale richtlijn zijn gebaseerd op WHO-criteria uit 1999 en zijn nog niet vervangen door nieuwe (meer strengere) internationale criteria, die in 2013 zijn afgesproken. De behandeling van DG volgens de nationale richtlijn, middels dieet en insuline, is succesvol in het verminderen van ongunstige zwangerschapsuitkomsten. Maar er worden nog steeds te veel zware kinderen geboren. Dit is een belangrijk punt, omdat deze kinderen een verhoogde kans hebben op een nadelig metabool profiel op latere leeftijd.

Meer DG en obesitas

Bij toepassing van de vernieuwde criteria steeg het aantal vrouwen met DG met 45%. Vergeleken met vrouwen met een normale glucosetolerantie hadden de vrouwen die alleen werden geïdentificeerd met de nieuwe criteria vaker obesitas voor de zwangerschap (46% vs. 28%) en slechte zwangerschapsuitkomsten (meer keizersneden en inleidingen). Deze vrouwen worden momenteel nog niet behandeld met dieet of insuline.

Advies

Om de zorg voor DG verder te optimaliseren, adviseren wij strengere bloedglucose criteria voor de diagnose van DG. Veel vrouwen met DG hebben een slecht metabool profiel voor de zwangerschap. Bij deze vrouwen kunnen leefstijladviezen voorafgaand aan de zwangerschap – en ook na de zwangerschap – nuttig zijn. In de advisering en coaching kan de diëtist een belangrijke rol spelen.