Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackATP infusies in de pallliatieve zorg

ATP infusies in de pallliatieve zorg

CategorieProefschriften
Datum01/07/2009
Auteurs
dr. Sandra Beijer
Afbeelding voor ATP infusies in de pallliatieve zorg

De algemene conclusies van dit proefschrift zijn:

  1. In deze populatie van patiënten met kanker in een preterminaal stadium heeft toediening van ATP infusen (max. 50 ?g/kg.min) gedurende 8-10 uur over een periode van maximaal 8 weken geen effect op de kwaliteit van leven, lichamelijke beperkingen, vermoeidheid, voedingsinname en lichaamsgewicht, maar wel een gunstig effect op de vetmassa.
  2. In deze populatie zien we een gunstig effect van ATP infusen op de overleving, met name bij patiënten met longkanker en patiënten met een stabiel gewicht. Deze bevinding zal echter in grotere, placebo-gecontroleerde studies moeten worden bevestigd alvorens hieruit definitieve conclusies kunnen worden getrokken.
  3. Mits het eerste infuus wordt toegediend in het ziekenhuis, is het mogelijk om ATP infusen veilig thuis toe te dienen. Het merendeel van de infusen verloopt zonder bijwerkingen en als er bijwerkingen optreden, zijn deze mild en verdwijnen snel na het verlagen van de infuussnelheid. Gezien het lage aantal afwijkingen van het protocol en de goede acceptatie door patiënten lijkt het
    haalbaar om thuis ATP infusen toe te dienen. Een aandachtspunt hierbij is het aanleggen van het intraveneus infuus.