Laaggeletterdheid
In 2020 hebben we samen met Stichting Lezen en Schrijven materiaal opgesteld voor diëtisten. Dit materiaal bevat informatie over gezond eten en bewegen en is geschreven in eenvoudige taal. Diëtisten kunnen deze informatie aan cliënten geven, die willen werken aan een gezonder gewicht en moeite hebben met taal.
Waarom informatie in eenvoudig Nederlands?
Ruim één op de drie Nederlanders van 18 jaar en ouder (36%) is beperkt gezondheidsvaardig. Dat wil zeggen dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen, beoordelen en gebruiken van gezondheidsinformatie. Eén op de zes Nederlanders van 16 jaar en ouder (18%) is laaggeletterd. Dat wil zeggen dat zij moeite hebben met taal en/of rekenen. Alle laaggeletterden zijn beperkt gezondheidsvaardig.
Laaggeletterden vinden informatie over gezond eten en bewegen vaak te moeilijk. Daardoor is het voor hen lastiger om gezonder te leven. Laaggeletterden voelen zich dan ook vaker ongezond en zijn dat ook vaker dan niet-laaggeletterden. Voor hen is het dus belangrijk dat er informatie over gezond eten in eenvoudig Nederlands is.
Waar gaat het materiaal over en waar is het te vinden?
Diëtisten kunnen de informatie aan cliënten geven, die willen werken aan een gezonder gewicht en moeite hebben met taal. Zo vergroten zij hun kennis. In het materiaal staat informatie over:
- Lekker en gezond eten
- De Schijf van Vijf
- Groente en fruit
- Gezond koken
- Energie en bewegen
Aan het eind van elk hoofdstuk volgt een woordenlijst, met betekenissen van moeilijke woorden die in de tekst zijn aangegeven met een ‘*’. Ook zijn een eet- en beweegdagboek toegevoegd, die cliënten kunnen gebruiken.
Je kunt het voorlichtingsmateriaal hier downloaden.
Handige links
Net zo lekker! – Filmpjes over het gezonder bereiden van recepten
Diversiteit in diabetes – voorlichtingsmateriaal over diabetes
Pharos kennisbank – verschillende materialen voor gezondheidsvoorlichting