Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackOf je leert ervan
Paramedische samenwerking

Of je leert ervan

Donderdag 14 maart 2024Afbeelding Of je leert ervan

In mijn rondje door Nederland bezoek ik de opbouw van nieuwe paramedische samenwerking in de regio die vanuit de eerste lijn de zorg moet gaan stutten. De zorgvraag wordt enorm en paramedici, een potentieel van 65.000 zorgprofessionals, kunnen veel overnemen of voorkomen. De samenwerkingsverbanden moeten bovendien het kruispunt gaan vormen voor zorg tussen het sociaal domein, ziekenhuizen en instellingen. Het is een oplossing volgens het IZA- en GALA-akkoord en als we die goed uitvoeren kan het goed uitpakken.

Ik haal veel voorbeelden op waar het goed, heel goed, of de goede kant op gaat, maar ik zie ook waar het moeilijk gaat of waar (nog) niet toekomstbestendig wordt gebouwd. Het is de realiteit van elke dag van veel paramedische zorgverleners. Tegelijkertijd bereiken poor practices minder goed het beleidsoor dan de good practices. Je wordt al snel een mopperaar, je werkt niet mee, of je verpest het feestje van een ander. Dat is jammer, want of het gaat goed, of je leert ervan.

Waar kunnen we van leren:

  • Je krijgt samenwerking niet op gang als andere zorgverleners in de eerste lijn wel betaald worden voor samenwerking en paramedici niet
  • Met ongelijke verhoudingen in besturen van paramedische samenwerking bouw je aan een ongeluk in de verte
  • Zonder goede afspraken over mandaat naar buiten toe voed je wantrouwen in een samenwerking
  • Te weinig aandacht voor de eigen professionele identiteit van beroepsgroepen haalt de zuurstof uit zo ongeveer alles (dé paramedicus bestaat niet, zeker niet vanuit patiënten-perspectief)
  • Geen spelregels over samenwerking met bedrijven
  • Geen plek aan de regiotafel en niet zichtbaar in de regiobeelden (terwijl er wel data is)
  • Bottom-up gaan bouwen terwijl er al veel goede voorbeelden zijn waar je van kan leren is verlies van tijd en energie
  • De beroepsorganisaties die nu slechts indirect betrokken worden zijn een gemiste kans. Daar zit juist de slagkracht.
  • Als we nieuwe organisaties gaan bouwen in de zorg (unieke kans!) laten we dan ook meteen diversiteit en inclusiviteit als uitgangspunt nemen voor het vormen van besturen.

Het komende jaar moet de paramedische samenwerking in de steigers staan en moeten alle paramedici in de eerste lijn er onderdak hebben gevonden. Met ook oor en oog voor waar we nog moeten leren, kunnen we de goede stappen zetten.

Auteurs

Afbeelding voor Bianca Rootsaert

Bianca Rootsaert

Volledige biografie