Leefstijl verbeteren; hoe?
Maandag 12 december 2022Leefstijl bespreekbaar maken in de spreekkamer? In een consult van een kwartier gaat dat amper, aldus cardioloog Remko S. Kuipers in een interview in het NRC. Een patiënt adviseert hij: u moet eigenlijk 10 kilo afvallen. Maar opvolgen kan hij het helaas niet.
Nu er meer financiering gaat loskomen om in en buiten de zorg meer aandacht te geven aan leefstijl, ter voorkoming van dure of duurdere zorg en met voeding als belangrijke pijler, komen er meer mogelijkheden om de patiënt anders te begeleiden dan met medicatie alleen.
Maar de grote vraag is: hoe?
Er is al de GLI, de Gecombineerde Leefstijl Interventie. Op basis van een recente publicatie van het RIVM valt op te maken dat mensen die de GLI volgen weliswaar een hogere kwaliteit van leven ervaren – prachtig resultaat! -, maar dat de gezondheid (op basis van BMI) nog niet significant verbetert. Multidisciplinaire programma’s (met diëtist en fysio) binnen de GLI laten overigens wel iets betere resultaten zien dan de monodisciplinaire programma’s. Daar liggen dus kansen.
Leefstijlpoli
Kuipers stelt voor om een leefstijlpoli in te richten waar hij patiënten binnen zijn behandeling en medische verantwoordelijkheid naar kan doorverwijzen, want er is meer te doen dan alleen afvallen. Goed plan als dat paramedisch en multidisciplinair wordt opgezet. Met verpleegkundigen, diëtisten en fysio, zij vormen immers de uitgebreide handen van de arts als het gaat om leefstijlverbetering. Ook belangrijk is dat er dan maatwerk komt, met inzet van e-health en dat er doelgroepgericht kan worden gewerkt. In samenspraak met en voor iedereen die hier gebruik van wil maken.
Hoe zich dat gaat verhouden tot de noodzaak om meer zorg juist uit het ziekenhuis te plaatsen richting eerste lijn (of het uit de zorg weg te halen), in plaats van in de tweede lijn iets nieuws neer te zetten, wordt nog wel een forse puzzel op het gebied van beleid en bekostiging. Maar daar komen we vast wel uit. Als het maar werkt en patiënten er iets mee kunnen. Ook is het goedkoper en daarmee worden de lijnen binnen en buiten de zorg vanzelf vloeibaar.