Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackIZA en de paraplubak
Nog meer administratieve lasten

IZA en de paraplubak

Woensdag 1 maart 2023Afbeelding IZA en de paraplubak

‘Wist je dat we verplicht worden gesteld om een paraplubak in de praktijk te hebben?’ vroeg een diëtist me afgelopen week.

Nieuw IZA-beleid wordt met een duizelingwekkende snelheid de zorgsector binnen gebracht. Zorgpaden, nieuwe multidisciplinaire samenwerkingsverbanden en e-health. Diëtisten in de eerste lijn zetten hun schouders eronder, in zaaltjes en na werktijd. Helemaal niet makkelijk, want het is veel en complex en het zijn vele uren die niet vergoed worden, maar ze doen ’t. Deze hoogopgeleide zorgprofessionals doen hiermee een belangrijke bijdrage aan het betaalbaar houden van de zorg. Voedingszorg is de basis van alle zorg. We moeten trots op ze zijn en ze koesteren. Zonder diëtisten wordt die hele IZA niks.

Het is dus niet te rijmen dat aan de ene kant actief eigenaarschap wordt verwacht bij al die veranderingen en tegelijkertijd de administratielast in razend tempo toeneemt (nog minder productieve uren) en er steeds maar weer nieuwe verplichte regels en regeltjes ontstaan die er vanuit gaan dat ze die verantwoordelijkheid niet zelf kunnen nemen. Zoals een jaarrapportageverplichting voor een kleine praktijk.

Of een paraplubak dus…

Natuurlijk heeft zo’n bak een functie, maar door het in verplichte praktijkregels op te nemen, raakt het aan de waardigheid van zorgprofessionals die niks anders doen dan de beste zorg leveren voor hun cliënten of patiënten en daar elke dag de volle verantwoordelijkheid voor nemen. Die paraplubak staat gewoon al jaren in elke hal van elke praktijk…

Als we ervoor willen zorgen dat goed opgeleide professionals werkzaam blijven in de zorg, dat ze naast zorg verlenen, bijdragen aan een zorgsector die toegankelijk blijft, zorg er dan ook voor dat je ze met respect behandelt.

Auteurs

Afbeelding voor Bianca Rootsaert

Bianca Rootsaert

Volledige biografie