Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackWat is jouw ikigai?

Wat is jouw ikigai?

Vrijdag 17 juni 2022Afbeelding Wat is jouw ikigai?

Ik merk aan mezelf dat ik de laatste tijd veel aan het reflecteren ben. Zal wel aan de leeftijd liggen, ik ben de 50 inmiddels gepasseerd. Waar word ik nou echt blij van? Wat wil ik nog doen? Waar zit mijn energie? Ik stuitte op het begrip Ikigai. Dat is een Japans concept, waarin je uitvindt wat voor jou de moeite waard is om voor op te staan. Het is het uitvinden waar je passie ligt in 4 elementen: waar hou je van, wat heeft de wereld nodig, kan je ervoor betaald worden en waar ben je goed in.  

Om mij heen wordt ook druk gereflecteerd. We hebben een nieuw kabinet. Ze zijn bezig te kijken naar wat er is gedaan en hoe het verder moet en richten voor de zorg hun blik ook op de jaren 2030 en verder. Komende Prinsjesdag in september moet er een begroting liggen en de basis gelegd worden voor de fundering van de zorg voor de komende tientallen jaren. Best een opgave. We weten dat de zorgvraag stijgt, er een tekort aan personeel is en dat de zorgkosten niet verder mogen stijgen. Ga er maar aanstaan om daar beleid op te maken.

Hebben we weer een lockdown periode te verwachten, escaleert de oorlog in Oekraïense alsnog? We weten het niet. En als we het wel zouden weten is het nog steeds lastig te bedenken wat voor impact dat zou hebben.  Als NVD mogen we onder de hoed van PPN meedenken over de inrichting van de basiszorg. Interessante inzichten levert dat op en waardevolle gesprekken met alle partijen die hierbij betrokken zijn. De paramedie komt vol in de aandacht. Want juist de paramedie kan zorgkosten verlagen, is laagdrempelig en in de wijk georganiseerd.

Ik denk dat de ikigai voor de zorg de paramedie is. We houden van ons werk, de wereld heeft het zeker nodig om tot goede kwaliteit van leven te komen. Hiervoor gebruiken we de concepten passende zorg en samen beslissen in ons proces. We worden ervoor betaald (te weinig, dat weet ik) en we zijn er ontzettend goed in. Kwaliteit leveren staat hoog in ons vaandel en wordt steeds beter aantoonbaar.

De ikigai voor de NVD zijn jullie, onze leden. Wij komen voor jullie ons bed uit, wij hebben elkaar nodig om het vak uit te dragen en naar een nog hoger niveau te tillen. Het geld dat we hiervoor nodig hebben komt niet alleen van lidmaatschapsgelden, maar ook van talloze subsidietrajecten waarin de NVD participeert. Daardoor kunnen we ook doen wat we doen. En we zijn er goed in om de diëtist op de kaart te zetten en het vak uit te dragen. We hebben een prachtige visie die andere partijen goed laat zien wie we zijn, waar we voor staan en wat onze potentie is.

Wat is jouw ikigai?

Karen Plantinga, belangenbehartiger