Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Blogsmisc/arrow-dots-blackIk verbaas me oprecht
De rol van voeding bij valpreventie

Ik verbaas me oprecht

Maandag 3 april 2023Afbeelding Ik verbaas me oprecht

Ik snap oprecht niet dat de meeste valpreventieprogramma’s die nu worden geselecteerd door gemeenten geen (facultatieve) module voeding includeren. Wel prachtig natuurlijk dat de programma’s er zijn.

Als je aan de slag gaat met bewegen, en we hebben het hier over programma’s voor kwetsbare ouderen, dan wil je ook bouwen aan de basis. Dat is het bereiken van een optimale voedingsstatus, meer dan en voorbij gezonde voedingsproducten.

Cijfers van ondervoeding bij kwetsbare ouderen zijn fors. We weten dus dat er vaak ondervoeding speelt of sluimert.

Als je aandacht geeft aan voeding, dan rendeert alle andere zorg beter. En je voorkomt zwaardere zorg. Dat is nu net waar het om gaat bij valpreventie. Dat hoef je diëtisten niet meer te vertellen!

Heeft het te maken met de wetenschappelijke basis van de beweegprogramma’ s die vanuit de bewegingswetenschap komt? En waarbij de impact van voeding (nog) niet overal uitgebreid werd onderzocht? Werk aan de winkel dus voor ons. (Maar hé, er is ook nog zoiets als common sense. Of practice-based evidence.)

Gelukkig is er ook een valpreventieprogramma in de goed gevulde toolbox van de gemeente: Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM), waar voeding en beweging, met de fysiotherapeut en de diëtist aan zet, in balans zijn. Erkend en gevalideerd. Lijkt me niet zo’n moeilijke opgave voor de wethouders en de gemeenten om te kiezen. Maar dat zullen we ze wel moeten vertellen.

Auteurs

Afbeelding voor Bianca Rootsaert

Bianca Rootsaert

Volledige biografie