Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Richtlijnenmisc/arrow-dots-blackRichtlijnen voedselovergevoeligheid

Richtlijnen voedselovergevoeligheid

Initiatief
Laatst beoordeeld
Diverse organisaties
1 september 2020

In het voorjaar van 2020 inventariseerde de NVD het gebruik van kwaliteitsstandaarden in de diëtetiek.

Het overzicht van de richtlijnen voedselovergevoeligheid is hieronder weergegeven. De inventarisatie bestond uit:

  • Dieetbehandelrichtlijnen van 2010 Uitgevers
  • Kwaliteitsstandaarden gebruikt in de onderbouwing van de Dieetbehandelrichtlijnen van 2010 Uitgevers en de Artsenwijzer Diëtetiek
  • Kwaliteitsstandaarden van diverse NVD-netwerken
  • Kwaliteitsstandaarden waar een NVD-vertegenwoordiger aan meewerkte
  • ESPEN-richtlijnen
  • Overige (Internationale) kwaliteitsstandaarden gebruikt door diëtisten van NVD-netwerken

Voedselovergevoeligheid bij zuigelingen en zogende moeders

Voedselovergevoeligheid bij kinderen en volwassenen

RichtlijnOntwikkelaar / eigenaarDoelgroepOntwikkeljaar
Richtlijn Diagnostiek van Koemelkallergie bij Kinderen in NederlandNVKMultidisciplinar2012
NVK richtlijn Food Protein Induced Enterocolitis Syndrome (FPIES) bij kinderenNVK/NVD-netwerk DAVOKinderartsen en dietisten2020
NHG standaard voedselovergevoeligheidNHGHuisartsen
2011, in herziening
Introductie en provocatie receptuur:
Introductieschema’s
Open provocaties
Dubbelblinde provocaties
– Klinische introductie
– Verantwoording receptuur en doseerschema’s
NVD-netwerk DAVO en Nederlandse Vereniging voor Allergologie (NVvA)Diëtisten2017, wordt verder uitgebreid
Dieetbehandelingsrichtlijn 46. Allergische voedselovergevoeligheid bij volwassenen en kinderen vanaf 1 jaar2010 UitgeversDiëtisten
2013, wordt herzien
Protocol Diagnostisch onderzoek door diëtisten bij vermeende voedselovergevoeligheid voor kinderen ouder dan 1 jaar en volwassenenVoedingscentrumDiëtistenonbekend, niet recent
De MelkladderNVD netwerk DAVOArtsen en diëtisten2019
Dieetanamnese bij kinderen met voedselovergevoeligheid (Nederlandse versie)EAACI, NL versie NVD-netwerk DAVOVoor afnemen dieetanamnese, voor diverse zorgverleners2016
Guidelines for the diagnosis and management of food allergyNational Institute of Allergy and Infectious Diseasesfamily practice physicians, clinical specialists, and nurse practitioners2010

Deze inventarisatie is uitgevoerd door:

  • ir. Caroelien Schuurman
  • Hinke Kruizenga
  • Wendy van Koningsbruggen
  • Wineke Remijnse – Meester