Witte kleurstof E 171 (titaandioxide) misschien toch onveilig
Maandag 21 juni 2021Het gebruik van de witte kleurstof titaniumdioxide (E171) is mogelijk toch niet veilig. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft opnieuw naar de veiligheid van het additief gekeken, dat meldt het RIVM. Het Voedingscentrum wijst op alternatieven, maar doet de kleurstof niet in de ban.
Fabrikanten gebruiken de kleurstof titaandioxide bijvoorbeeld in kauwgom, drop, chocolade of in glazuur op koek en gebak. Titaandioxide bestaat uit deeltjes van verschillende grootte, waaronder nanodeeltjes. In de ingrediëntenlijst op de verpakking is te zien of het additief E171 is toegevoegd. Het is te vinden bij de kleurstoffen.
Veiligheid onzeker
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt op zijn website dat de EFSA opnieuw naar de veiligheid van het E-nummer heeft gekeken omdat er nieuwe informatie over mogelijke effecten van titaandioxide beschikbaar is gekomen. EFSA concludeert nu dat het niet zeker is dat het gebruik van E 171 in voedsel veilig is. ‘Het is nu aan de Europese Commissie en de lidstaten om te beslissen of titaandioxide nog in voedsel gebruikt mag worden in Europa’, meldt het RIVM. ‘Dit gebeurt naar verwachting op korte termijn. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is voor Nederland betrokken bij deze beslissing.’
Schadelijkheid onzeker
Volgens recent onderzoek blijkt dat minder dan 1% van de titaandioxide na het inslikken wordt opgenomen in het lichaam. ‘Deze deeltjes worden niet goed afgebroken en blijven in weefsel en organen in het lichaam achter, voornamelijk in de lever en de milt’, meldt het RIVM. ‘Titaandioxide kan jaren in het lichaam aanwezig blijven. Dit betekent niet direct dat het ook schadelijk is, maar wel dat goed gekeken moet worden naar mogelijke risico’s.’
Risico’s voor de gezondheid niet uitgesloten
De EFSA concludeert nu dat niet zeker is dat het gebruik van E 171 in voedsel veilig is. Zo zou het additief genotoxisch kunnen zijn, wat betekent dat DNA kan worden beschadigd. Echter, zo meldt het RIVM: ‘Het lichaam kan deze schade repareren. Soms lukt dat niet en kan DNA-schade in de loop van tijd leiden tot kanker.’ Het RIVM wijst er verder op dat hierbij wel meerdere factoren van belang zijn: ‘De eigenschappen van een stof, hoeveel je er van binnen hebt gekregen, je levensstijl (bijvoorbeeld roken, alcohol drinken en bewegen) en je eigen aanleg. Voor titaandioxide weten we niet zeker of het schade aan DNA veroorzaakt. Het is daarom ook niet zeker of het kanker kan veroorzaken.’
Ook in andere producten
Behalve in voedsel kan het additief titaniumdioxide voorkomen in tandpasta en lippenbalsem. Op het etiket staat het beschreven als CI Canadian Intense 77891. Volgens het RIVM geldt dat voor alle soorten producten met het additief geldt dat er ook genoeg keuzes zijn, zonder titaandioxide. Ook het Voedingscentrum wijst op zijn website op de vele alternatieven voor producten die titaniumoxide bevatten, voor mensen die het willen vermijden. Het geeft niet aan E171 te bannen.
Prijs voor onderzoek naar voeding en kanker
Ben je als diëtist betrokken bij onderzoek naar voeding kanker en/of beweging. Je kunt vanaf nu in aanmerking komen voor een onderzoeksprijs van 30.000 euro die beschikbaar is gesteld door het Nationaal Fonds tegen Kanker in samenwerking met de NVD. De winnaar van de prijs wordt op de Nederlandse Diëtistendagen bekendgemaakt.