Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackWerk mee aan promotieonderzoek naar begeleiding bij ondervoeding!
Hoe voer jij je begeleidingsgesprekken?

Werk mee aan promotieonderzoek naar begeleiding bij ondervoeding!

Woensdag 6 maart 2024Afbeelding Werk mee aan promotieonderzoek naar begeleiding bij ondervoeding!

Ondanks inspanningen als tijdig screenen van ondervoeding, blijkt uit landelijke prevalentiecijfers dat ondervoeding nog steeds veel voorkomt. De begeleiding van diëtisten is hierin een belangrijke factor. Maar hoe verlopen die begeleidingsgesprekken? Daarin willen we inzicht krijgen. Heb jij hier ervaring mee? Werk dan mee aan het promotieonderzoek van Alyanne Barkmeijer!

Ondervoeding komt in verschillende zorgsettingen voor, variërend van 15% in het ziekenhuis, 15-20% in het verpleeghuis en 16% in de thuiszorg. Uit onderzoek blijkt dat begeleiding van diëtisten belangrijk is in de behandeling van ondervoede ouderen. Echter, weinig is bekend over hoe de begeleiding van de diëtist aan de cliënt met ondervoeding verloopt. Het promotieonderzoek van Alyanne Barkmeijer richt zich op het verkrijgen van inzicht in de dieetbegeleiding bij ondervoeding.

Bewustzijn bij diëtisten

In een eerder stadium van haar promotietraject is gebleken dat hoewel diëtisten de huidige trends in de gespreksvoering volgen, dit weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Zo stellen diëtisten anamnesevragen volgens de nu geldende richtlijnen met als doel de brede leefwereld van de cliënt te omvatten (biopsychosociaal), maar in het gesprek leidt dit niet altijd direct tot een meer persoonlijke benadering. In haar huidige onderzoeksproject worden de gevonden inzichten naar de praktijk vertaald met behulp van een gesprekstraining.

Alyanne Barkmeijer:

Het doel van dit onderzoek is om het bewustzijn bij de diëtist van eigen begeleidingsgesprekken te vergroten.”

Gesprekstraining met handvatten

Tijdens de gesprekstraining worden handvatten aangereikt om meer bewust te worden van eigen begeleidingsgesprekken en deze waar gewenst te optimaliseren. De gesprekstraining is gebaseerd op praktijkvoorbeelden uit het eerdere onderzoek, waarin video-opnames van gesprekken tussen eerstelijns diëtisten en cliënten geanalyseerd zijn. Ook kunnen tijdens de training eigen praktijkvoorbeelden ingebracht worden.

Wat levert het jou op?

Wij bieden je praktische handvatten om de begeleiding aan cliënten met (risico op) ondervoeding te optimaliseren.

Doe mee!

Ben jij eerstelijns diëtist die cliënten met (risico op) ondervoeding behandelt? Dan nodigen we je van harte uit om deel te nemen! Heb je interesse of wil je meer informatie?

Neem dan contact op met Alyanne Barkmeijer a.barkmeijer@pl.hanze.nl

Wij vragen het volgende van je:

 

  • Deelname aan een interactieve gesprekstraining met speciaal getrainde trainingsacteurs op vrijdag 12 april in Zwolle.

 

  • Invullen van een vragenlijst over bewustzijn van verschillende aspecten van begeleidingsgesprekken, zowel voorafgaand aan als na afloop van de training.

 

  • Meedoen aan een groepsdiscussie om de training te evalueren, direct na afloop van de trainingsdag.