Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackWebcast: ‘De diëtist in de hoofdrol, over het belang van persoonsgerichte voedingszorg’ (update)
In samenwerking met de NVD Academy

Webcast: ‘De diëtist in de hoofdrol, over het belang van persoonsgerichte voedingszorg’ (update)

Maandag 18 juli 2022Afbeelding Webcast: ‘De diëtist in de hoofdrol, over het belang van persoonsgerichte voedingszorg’ (update)

Wat is de rol en meerwaarde van de diëtist bij de uitvoering van de NDF Diabetesrichtlijn? Dat is een van de centrale vragen in de webcast ‘De diëtist in de hoofdrol’ die afgelopen maandagavond live via internet is uitgezonden.

Vanaf deze week is de uitzending on demand beschikbaar voor degenen die de live uitzending gemist hebben of willen terugzien. Diëtisten die de nascholing met goed gevolg afronden, krijgen daarvoor 1,5 accreditatiepunten. Via deze link is de nascholing toegankelijk.

Namens de Nederlandse Vereniging van Diëtisten is bestuursvoorzitter Ira van der Plas in de webcast te zien. In het eerste deel van het programma wordt ze samen met diëtist/leedfstijlcoach Lisette Kuik, die onder andere gericht is op de GLI, geïnterviewd.

Ira van der Plas (links), Lisette Kuik (rechts), met in het midden gespreksleider Dana Ploeger

“Ik heb onder andere de nieuwe visie van de NVD toegelicht in relatie tot de rol van de diëtist”, zegt Ira. “Daarbij heb ik aangegeven hoe de rol in de afgelopen decennia is veranderd, maar ook hoe de onze rol er in de toekomst uitziet, in het licht van onze nieuwe visie.

Dieetbehandeling gepersonaliseerd

In de webcast ligt de nadruk op gepersonaliseerde dieetbehandeling bij diabetes, een terrein dat bij uitstek geschikt is voor diëtisten. “Hierbij ga je als diëtist in gesprek met de patiënt over hoe de ‘dieetvoorschriften’ zijn in te passen in een dagelijks leefpatroon”, licht Ira toe. “Daarbij rekening houdend met de wensen van de patiënt en met het doel dat de patiënt de veranderingen ook vol kan houden.”

Eerste en tweede lijn

In het tweede deel van de webcast komen Ismay Wiggers, diëtist uit de eerstelijn, die ook lid is van het KDOO-netwerk en Mariëlle van Veen, tweedelijns diëtist van het Leids Universitair Medisch Centrum aan het woord. Daarbij wordt ingegaan op de behandeling bij diabetes. “Hierbij staat het verschil centraal tussen wat er in de eerste en tweedelijn in de praktijk gebeurt met betrekking tot het begeleiden van patiënten met diabetes”, licht Ira toe.

In het laatste, derde blok is kaderhuisarts diabetes Diana Rietdijk en Patricia van Dijk, eerstelijns diëtist, te zien. In dit deel van de uitzending draait het om het belang van multidisciplinair samenwerken in de praktijk. “Het leuke is dat de webcast ongedwongen van opzet is”, blikt Ira terug.

De webcast is een samenwerking van NDF, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Springer Healthcare en is mede mogelijk gemaakt door Abbott.

Ook is aan de webcast een online nascholing gekoppeld ‘Persoonsgerichte voedingszorg voor mensen met  diabetes’. Beschikbaar via deze link.

Accreditatie voor webcast en nascholing is aangevraagd via de NVD