Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackVernieuwde signalenkaart eetstoornissen

Vernieuwde signalenkaart eetstoornissen

Dinsdag 26 juli 2022

Er zijn in Nederland zo’n 200.000 vrouwen, mannen, meisjes en jongens met een eetstoornis. En dit is dan alleen bij de mensen bij wie het gediagnosticeerd is. Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen met een eetstoornis. Het vroegtijdig signaleren van een eetstoornis en snel de juiste hulp inschakelen is cruciaal. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op herstel. 

Doordat nog steeds een soort ‘taboe’ heerst op het hebben van een eetstoornis kan het lastig zijn om daar over te praten en/of het te laten merken dat het er is. Ook voor de omgeving is het lastig om een eetstoornis te herkennen. Een huisarts kan hierbij een belangrijke rol spelen. Het is dan ook belangrijk dat iemand met een eetstoornis bij de huisarts terecht komt, deze weet de eerste signalen van een eetstoornis te herkennen. Om huisartsen te ondersteunen heeft Stichting Kiem samen met K-EET, PsyQ en individuele experts de signalenkaart eetstoornissen voor de huisartsenpraktijk vernieuwd. De signalenkaart is samen met experts uit het werkveld geüpdatet met de laatste inzichten en de zorgstandaard in het achterhoofd. Zij hebben geprobeerd de kaart completer te maken, met name op het gebied van anamnese. 

Wij spelen als diëtist ook een belangrijke rol. Mensen met een eetstoornissen hebben meestal geen ‘gezonde’ relatie met voeding, waardoor het moeilijk is om te voelen wat hun lichaam nodig heeft. Als diëtist kijk je, samen met de cliënt, naar een volwaardig voedingspatroon. Maar wanneer je iemand op je spreekuur krijgt, bij wie je het gevoel hebt dat er sprake kan zijn van een eetstoornis, is de signalenkaart handig om erbij te pakken. 

De vernieuwde signalenkaart bevat informatie over soorten eetstoornissen, signalen, diagnostiek, triage en verwijzing. De kaart is digitaal beschikbaar via de website van Stichting Kiem of hier te downloaden.

Deze kaart is tot stand gekomen met medewerking van K-EET, PsyQ en individuele experts. Voorstellen tot wijzigingen sturen naar info@stichtingkiem.nl 

Over Stichting Kiem

 

Stichting Kiem zet zich in om de impact van eetstoornissen te minimaliseren. De stichting richt zich middels haar kernprogramma’s op kennisbevordering onder naasten, scholen en professionals. Ook beoogt Stichting Kiem het werkveld te versterken en te verbinden, bewustwording in de samenleving te vergroten en professionals, patiënten en naasten van goede en inhoudelijke informatie te voorzien.

Afbeelding voor Ilse Leemreijze

Ilse Leemreijze