Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackTerugblik kennissessie Regionalisatie voor diëtisten uit de 2e en 3e lijn

Terugblik kennissessie Regionalisatie voor diëtisten uit de 2e en 3e lijn

Donderdag 20 maart 2025Afbeelding Terugblik kennissessie Regionalisatie voor diëtisten uit de 2e en 3e lijn

Op donderdag 13 maart vond de kennissessie Regionalisatie voor diëtisten in de tweede en derde lijn plaats, met een indrukwekkend aantal deelnemers. Het was een belangrijke bijeenkomst om kennis uit te wisselen en samen na te denken over veranderingen en uitdagingen in de zorg, met focus op de ontwikkelingen binnen de regionale diëtistennetwerken.

Aanleiding voor de sessie was de invoering van het Integraal Zorgakkoord (IZA), de (VEL)Visie Eerstelijnszorg en de noodzaak om diëtistennetwerken te organiseren. Deelnemers bespraken hoe de zorg in de regio goed geregeld kan blijven, ondanks de toenemende zorgvraag en het tekort aan zorgverleners. Het was duidelijk dat de zorg anders georganiseerd moet worden door de verschuiving van zorg van de tweede naar de eerste lijn, de intensieve samenwerking tussen de zorglijnen en het inzetten van digitale middelen zoals beeldbellen, PGO’s en digitale informatietoolboxen.

Oplossingen en samenwerking

Een belangrijke oplossing is het versterken van de regionale diëtistennetwerken. Het doel is om te zorgen voor een helder aanspreekpunt per beroepsgroep, waardoor de eerstelijnszorg beter georganiseerd kan worden. Ook werd het belang van transmurale samenwerking tussen eerstelijns- en tweede/derdelijns diëtisten benadrukt. Deze samenwerking kan niet alleen de zorg verbeteren, maar ook bijdragen aan de professionalisering van het vak en de praktijkvoering. Denk hierbij aan onderwerpen als kennisontwikkeling, kwaliteit, onderzoek, innovatie, digitalisering en de organisatie van projecten, scholing en intervisie.

“Samenwerking tussen de lijnen is niet alleen een oplossing voor de zorgvraag, maar ook een kans om onze rol als diëtisten te versterken en de kwaliteit van zorg te verbeteren,” aldus één van de deelnemers.

Landelijke, regionale en lokale netwerken

Er werd ook gekeken naar de samenwerking tussen landelijke, regionale en lokale netwerken. Door de samenwerking tussen landelijke en regionale netwerken kan de diëtistische zorg op verschillende niveaus gestroomlijnd en verbeterd worden. De landelijke netwerken bieden de kennis en richtlijnen, terwijl de regionale netwerken deze kennis omzetten naar praktische en regiospecifieke zorgoplossingen. Dit zorgt ervoor dat de diëtetiek zowel op landelijk als regionaal niveau consistent is en tegelijkertijd flexibel genoeg om in te spelen op lokale behoeften.

Dit leidt uiteindelijk tot een sterkere en meer geïntegreerde zorgstructuur waarin de kwaliteit van de diëtistische zorg in de regio’s verbeterd wordt, en waarin zorgprofessionals kunnen samenwerken met andere zorgverleners in de regio om de zorg optimaal te organiseren.

Interprofessioneel samenwerken bij Isala Diëtetiek heeft geleid tot zorgpaden, scholingen en gezamenlijke zorg voor patiënten, met focus op prehabilitatie, IBD-begeleiding en thuisbehandeling. Trots op deze groeiende samenwerking!
– Bertine Welink, Isala Zwolle

Conclusie: Actieve samenwerking is essentieel

De conclusie was duidelijk: samenwerking tussen de lijnen is noodzakelijk. Door goede samenwerking tussen de eerste, tweede en derde lijn kan de zorg efficiënter en effectiever worden georganiseerd, wat uiteindelijk de patiënt ten goede komt. Sterke regionale diëtistennetwerken spelen hierbij een sleutelrol.

Deze sessie onderstreepte het belang van gezamenlijke inspanning en de kracht van netwerken op alle niveaus om de zorg toekomstbestendig te maken.