Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackTarieven diëtetiek: de beweging zet door

Tarieven diëtetiek: de beweging zet door

Donderdag 19 oktober 2023Afbeelding Tarieven diëtetiek: de beweging zet door

De tarieven 2024 voor de eerstelijnspraktijken diëtetiek druppelen nu langzaam binnen. Eerder deze week hadden we al gemeld dat Zorg en Zekerheid de tarieven had geïndexeerd met 7,2%. Vandaag volgde Menzis met een indexatie van 10%.

Miranda Kienhuis, belangenbehartiger eerste lijn NVD:

“Hier zijn we heel blij mee. Mooi om te zien dat de beweging doorzet. Dit is lucht voor de diëtistenpraktijken die al enige jaren zagen dat tarieven niet of onvoldoende geïndexeerd werden. Als diëtisten werken we hard en leveren we onze bijdrage om ziekte te voorkomen, als mede behandelaar en om kwaliteit van leven toe te voegen voor kwetsbare mensen. De inspanningen die we als NVD dag in dag uit doen aan al die landelijke en regionale beleidstafels worden gezien en dus nu ook beloond!”

Belangrijk om diëtisten te behouden in de zorg

Dat de tarieven stijgen is belangrijk voor de praktijkvoering en om medewerkers in die praktijken ook beter te kunnen betalen. Daarnaast is tariefstijging belangrijk om er voor te zorgen dat diëtisten behouden blijven voor de zorg.

Bianca Rootsaert, directeur NVD:

“Tariefverhoging is wind in de rug om de belangrijke rol als diëtist in de eerste lijn te gaan vormgeven. Schouder aan schouder met je collega’s uit de tweede en derde lijn, de huisarts, wijkverpleging, apotheker, fysio en overige paramedici moeten we de komende jaren de transitie van minder ziekte naar meer gezondheid samen gaan invullen en organiseren. Goede voedingszorg is cruciaal.”

Toon je meerwaarde aan!

Zorgverzekeraars vroegen de NVD in 2019: “Laat zien wat jullie kunnen betekenen. Ga werken aan kwaliteitsverhoging, digitalisering en regionalisatie en toon je meerwaarde aan!” Geld uit de basiszorg moet aantoonbaar goed besteed worden, dus zijn we met de leden aan de slag gegaan. Met het samen maken van een kennisagenda en een nieuwe Visie op de Diëtist en Diëtetiek in 2030 begon het. Een Visie en Meerjarenprogramma voor Digitalisering en Digitale Zorg, borging van specifieke deskundigheid, samen beslissen stimuleren, richtlijnen maken en onderzoek doen. De benoeming van twee hoogleraren volgden, we werken aan een nieuwe beroepscode en we starten ondersteuning in de regio op. We vragen ook regelmatig aandacht voor onze belangrijke rol in de zorg bij publiek en politiek. Er wordt heel hard gewerkt, dat laten we ook zien aan zorgverzekeraars.

Dank ook aan NVD CVO Werkgroep en de NVD Commissie Eerste Lijn die elk jaar de gesprekken voorbereiden en voeren met de zorgverzekeraars. Met samen vereniging zijn zetten we samen stappen.