Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackSignalering ondervoeding bij ouderen thuis in GALA-akkoord
Ga jij het gesprek aan met je gemeente en GGD?

Signalering ondervoeding bij ouderen thuis in GALA-akkoord

Donderdag 22 juni 2023Afbeelding Signalering ondervoeding bij ouderen thuis in GALA-akkoord

Een gezond voedingspatroon én specifiek het verminderen van ondervoeding bij ouderen is één van de thema’s in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA).

Het GALA is een akkoord van het ministerie van VWS, de VNG, ZN en GGD GHOR Nederland. Dit akkoord geeft gemeenten, organisaties in het sociaal domein en in de zorg handvatten om een breed en samenhangend beleid te voeren rondom gezonde voeding. Doel is dat alle professionals in het sociaal en zorgdomein aandacht hebben voor een gezond voedingspatroon en specifiek het voorkomen en verminderen van ondervoeding bij ouderen. Daarom is het belangrijk dat gemeenten het opnemen in het lokale gezondheidsbeleid, het lokale preventieakkoord of regionale overleggen over (kwetsbare) ouderen.

Knelpunten

Voor gemeentes en ook voor GGD’s is dit echter niet altijd vanzelfsprekend. Ze hebben namelijk veel onderwerpen die ze moeten oppakken. Een ander knelpunt is dat er geen SPUK-gelden zijn vrijgemaakt voor dit thema. Daarnaast is de aanpak van ondervoeding voor gemeenten vrijblijvend, in tegenstelling tot bijvoorbeeld valpreventie.

De diëtist als ambassadeur

Daarom is het belangrijk om ondervoeding op de agenda van jouw gemeente te zetten. Als lokale diëtist ben je bij uitstek dé ambassadeur om met hen het gesprek aan te gaan. Je kunt jouw gemeente uitleggen hoe belangrijk het is om ondervoeding te voorkomen. Ook kun je bespreken op welke manier zij aan de slag kunnen met dit thema. En hiermee kun je zelf natuurlijk ook ervaring opdoen, bijvoorbeeld door mee te werken aan projecten van de gemeente.

Ondersteuning door het Kenniscentrum Ondervoeding

Het Kenniscentrum Ondervoeding zet zich in om gemeenten hierin te ondersteunen. Het Kenniscentrum biedt een integrale aanpak van ondervoeding bij ouderen. Die aanpak stimuleert zelfredzaamheid en behoud van eigen regie. Zij hebben op hun GALA-pagina alle informatie, tools en tips bijeen gezet. Daarnaast hebben ze een mooie brochure ontwikkeld om dit samen met je gemeente en GGD te bespreken. De brochure gaat ook over jouw rol als diëtist om plannen te bespreken voor de aanpak van ondervoeding.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Een integrale aanpak van ondervoeding gecombineerd met andere thema’s zoals valpreventie. Ondervoeding is immers één van de risicofactoren voor vallen;
  • Activiteiten voor ouderen en professionals om de bewustwording en kennis te vergroten;
  • Tools, zoals de signaleringskaart Goed Gevoed Ouder Worden, om de signaleringsvaardigheden van professionals in het sociaal en zorgdomein te vergroten;
  • De interventie Goed Gevoed Ouder Worden (opgenomen in het Loket Gezond Leven van het RIVM), met zelftesten en trainingen.
Afbeelding voor Wouter Stap

Wouter Stap

Medeweker Marketing & Communicatie

Volledige biografie