Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackSamenwerken binnen Europa aan registratie

Samenwerken binnen Europa aan registratie

Maandag 9 mei 2022Afbeelding Samenwerken binnen Europa aan registratie

José Tiebie, beleidsmedewerker NVD, is sinds augustus 2021 voorzitter van het Professional Practice Committee (PPC), een commissie van het EFAD. Het PPC houdt zich bezig met gestandaardiseerde taal van het diëtistisch zorgproces (voorheen methodisch handelen). Er worden in Europa nu nog 2 manieren van registreren gebruikt, maar de bedoeling is dat er straks meer gelijke codes komen zodat we beter met elkaar kunnen vergelijken. Hoe verloopt zo’n proces eigenlijk?

Diëtistisch zorgproces en Nutrion care proces

Het EFAD is een Europese organisatie die de diëtistenverenigingen van diverse landen vertegenwoordigt op het gebied van voeding en dieet. Door samen te werken worden er afspraken gemaakt over de manier van werken en registreren binnen de diëtetiek zodat dit zoveel mogelijk hetzelfde is.

Er zijn in Europa eigenlijk twee modellen:

  • DZP (het dietistisch zorgproces) toegepast door Nederland en gevolgd door Oostenrijk, Duitsland en België. Het dietistisch zorgproces gaat uit van het ICF schema, ofwel het kritisch redeneren wat onze diëtistische diagnose vormt. Deze diëtistische diagnose is in vrije tekst en uniek voor de patiënt. De classificatie en codelijsten die Nederland gebruikt zijn afkomstig van de WHO.
  • NCP (nutrion care proces) komt van origine uit Amerika en wordt door 26 landen wereldwijd en 10 landen in Europa gedeeltelijk toegepast.  

Het kritisch redeneren en daarmee de dietistische diagnose  gaat uit van het PES model, Problem Etiology en Signs and Symtoms. Deze PES systems zijn voor een groot deel  “voor gecodeerd” waardoor  je een diëtistische diagnose uitzoekt die het best past bij de cliënt/patiënt en minder uniek is. De codes van dit model zijn door de AND (Academy for Nutrition and Dietetics) gegenereerd en in diverse Europese landen vertaald.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle codes voor deze modellen gelijk worden. Dat is een grote uitdaging en zal veel tijd en energie van de NVD en diëtisten vragen.

Het mooie is wel dat je uitkomsten van de dietistische behandeling kan vergelijken en vooral kunt leren van elkaar. Een voorbeeld daarin is dat Nederland ook meer met een aantal  gecodeerde diëtistische diagnoses gaat werken.

Steeds meer met elkaar optrekken

Een interessante studie die op dit moment voorbereid wordt en in 2023 van start gaat is de INIS study o.l.v. Elin Lövestam uit Zweden.

  • In de INIS study wordt onderzocht hoe en wat diverse landen in Europa aan cliënt/patiënt registratie doen. Kortom: wat wordt er geregistreerd en op welke manier doen diëtisten dat?

José Tiebie: ‘’Met deze studie hopen we meer inzicht te krijgen in hoe en wat diverse landen in Europa aan diëtetiek gegevens genereren en wat we voor de toekomst kunnen verbeteren en daarin vooral van elkaar kunnen leren.  Wat ik vooral waardeer is daar waar we eerder tegenover elkaar stonden nu steeds meer met elkaar optrekken. ‘’

Webinar over Case Study

Binnenkort zal er een webinar zijn over de Case Study; deze wordt in het NTVD aangekondigd.

  • de Case Study maakt een vergelijking van een cliënt/patiënt met diabetes mellitus en de registratie hiervan.

In deze webinar, die door Sytske Runia (Nederland ) en Sandra Jent (Zwitserland) gepresenteerd wordt zullen vooral de verschillen en overeenkomsten van beide systemen en denkwijzen getoond worden.

Het levert je als diëtist inzicht op in hoe er op Europees gebied samengewerkt wordt, met als doel de (meetbare) diëtetiek (nog) beter op de kaart te zetten.