Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackOp weg naar een interprofessionele aanpak van (risico op) ondervoeding en sarcopenie bij thuiswonende ouderen

Op weg naar een interprofessionele aanpak van (risico op) ondervoeding en sarcopenie bij thuiswonende ouderen

Vrijdag 3 juni 2022Afbeelding Op weg naar een interprofessionele aanpak van (risico op) ondervoeding en sarcopenie bij thuiswonende ouderen

Op 2 juni kregen we het mooie bericht dat ZonMw een subsidie heeft toegekend aan het projectvoorstel “InterGAIN: Interprofessionele aanpak van (risico op) ondervoeding en sarcopenie bij thuiswonende ouderen”. Dit project, onderdeel van het ZonMw programma Paramedische Zorg 2019-2022, zal worden geleid door lector Harriët Jager-Wittenaar van de Hanzehogeschool Groningen.

Het doel

Het doel van het InterGAIN project is de meerwaarde van interprofessionele samenwerking tussen thuiswonende 65+ ouderen, diëtisten en fysiotherapeuten, huisartsen/praktijkondersteuners en wijkverpleegkundigen, in de aanpak van (risico op) ondervoeding en sarcopenie te bepalen en onderbouwen, in relatie tot gezondheid, ervaren kwaliteit van zorg, werkplezier van professionals en kostenbeheersing (Quadruple Aim).

Basis voor een regionale interprofessionele eerstelijnsaanpak

Ondervoeding en sarcopenie zijn complexe aandoeningen waarbij verschillende professionals zijn betrokken. Richtlijnen rondom ondervoeding en sarcopenie zijn echter onvoldoende geïmplementeerd in de eerste lijn en niet gericht op interprofessionele samenwerking. Knelpunten geuit door ouderen en professionals in de huidige zorg vragen om nauwe samenwerking tussen de eerstelijns professionals. Met de samenwerking tussen de regio’s Drenthe, Friesland, Nijmegen en Amsterdam zal het InterGAIN project de basis leggen voor een regionale interprofessionele eerstelijnsaanpak tegen (risico op) ondervoeding en sarcopenie bij thuiswonende ouderen in Nederland.

Consortium

Het InterGAIN consortium bestaat uit: Hanzehogeschool Groningen, Alliantie Drentse zorg met ouderen, Coöperatie Plus Fysio Groep Drenthe U.A., Denktank 60+ Noord, Drentse Diëtisten Vereniging, Friese Huisartsen Vereniging, Geriatrie fysiotherapie netwerk Friesland, Hogeschool van Amsterdam, Huisartsenzorg Drenthe, Icare, Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie, Netwerk Dementie Drenthe, Nij Smellinghe ziekenhuis, Radboudumc, UMCG, Vereniging Diëtisten Geriatrie en Ouderen (DGO) en ZuidOostZorg.