Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackOnderzoek naar leefstijlaanpassingen in de strijd tegen dementie
FINGER-NL onderzoek

Onderzoek naar leefstijlaanpassingen in de strijd tegen dementie

Woensdag 15 februari 2023Afbeelding Onderzoek naar leefstijlaanpassingen in de strijd tegen dementie

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat een gezonde leefstijl de kans op dementie fors verlaagt. Daarom vragen we om te helpen met het vinden van deelnemers voor het FINGER-NL onderzoek.

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende hersenziektes, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Een probleem met geheugenfuncties staat hierbij centraal. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Verwacht wordt dat het aantal mensen met dementie verdrievoudigd tegen 2050. Daarnaast is dementie de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland [1].

Er wordt geschat dat 40% van de risicofactoren van dementie veranderbaar is, wat inhoudt dat het risico op dementie significant verlaagd kan worden, mits bewuste en doelgerichte aanpak van de risicofactoren [2].

Leefstijl

Onderzoek naar de preventie van dementie richt zich steeds meer op een combinatie van leefstijlfactoren. In 2015 rapporteerden Finse leefstijlonderzoekers (FINGER) bemoedigende resultaten. Hieruit bleek dat leefstijl, waaronder gezonde voeding, de achteruitgang in het denkvermogen fors kan vertragen bij ouderen [3,4].

Deze positieve resultaten hebben geleid tot het wereldwijde initiatief WW-FINGERS. Nederland maakt hier deel van uit, met de FINGER-NL studie. In FINGER-NL beogen we de positieve effecten van het oorspronkelijke FINGER onderzoek te bevestigen in de Nederlandse populatie. FINGER-NL is een tweejarige multidomein leefstijlinterventiestudie waarin onderzocht wordt wat het effect is van een combinatie aan leefstijlaanpassingen op het denkvermogen van ouderen. Deze ouderen hebben bij aanvang van het onderzoek een verhoogd risico op dementie.

Voeding

In het Finse onderzoek kregen de deelnemers voedingsadviezen gebaseerd op de geldende Finse richtlijnen goede voeding. Net als in deze richtlijnen bevat FINGER-NL adviezen voor de inname van groente, fruit, volkoren producten, plantaardige oliën, vis, producten hoog in verzadigde vetten en suiker, en alcohol [3]. 

Ook een recent Chinese onderzoek laat zien dat een goede leefstijl het optreden van cognitieve achteruitgang kan vertragen. Daarbij leek de invloed van voeding groter dan die van de andere leefstijlfactoren [5].

Oproep

FINGER-NL is een landelijk onderzoek, uitgevoerd door 5 onderzoekscentra; Amsterdam UMC, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Radboud Universitair Medische Centrum (Radboud UMC), Maastricht Universiteit en de Wageningen Universiteit. Voor dit onderzoek zijn in totaal 1206 deelnemers nodig, waarbij de onderzoekscentra in Groningen, Nijmegen en Wageningen gezamenlijk nog circa 90 deelnemers zoeken.

Kent u iemand in uw praktijk of omgeving die tussen de 60-79 jaar oud is, nog verbetering kan maken in zijn/haar leefstijl en geheugenklachten ervaart óf een vader/moeder/broer/zus/kennis heeft met dementie? Verwijs hen dan door naar onze website: FINGER-NL: Leefstijlprogramma – Mocia. Ook kunt u direct contact met ons opnemen zodat wij u verdere informatie kunnen geven (fingernl@wur.nl).

Bronnen: