Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackOnderzoek naar ketogeen dieet bij acromegalie
‘Ik wil mensen de kracht van voeding laten ervaren’

Onderzoek naar ketogeen dieet bij acromegalie

Donderdag 13 oktober 2022Afbeelding Onderzoek naar ketogeen dieet bij acromegalie

Rotterdammers zullen het misschien kennen: in wijkpark het Oude Westen staat het beeld ‘de Reus van Rotterdam’. Het beeld is gebaseerd op een man met acromegalie.

Kirsten Berk

De reuzengroei bij deze ziekte ontstaat door een tumor aan de basis van de hersenen, die zorgt voor een teveel aan groeihormoon en een verhoging van de groeifactor IGF-1. ‘Patiënten hebben niet alleen last van overmatige groei, maar ook van bijvoorbeeld diabetes, hoog cholesterol en hoge bloeddruk’, zegt Kirsten A.C. Berk. Ze is als onderzoeker verbonden aan de afdeling inwendige geneeskunde – diëtetiek van het Erasmus MC.

Ketogeen dieet

Omdat de huidige medicijnen bij veel patiënten niet voldoende aanslaan en bijwerkingen geven, gaat Berk onderzoeken of een ketogeen dieet misschien een nieuwe behandeloptie is. Ketogeen dieet is een dieet met heel weinig koolhydraten, minder dan 50 gram per dag. Berk: ‘In mijn kleine pilotonderzoek leidde een ketogeen dieet al in 2 weken tot een normalisatie van IGF-1 bij tien van de elf patiënten. Ook konden sommige deelnemers al minder medicijnen gaan gebruiken en voelden zij zich beter. Daar gaat het mij om: ik wil mensen laten ervaren wat de kracht is van voeding, hoe ze hiermee de controle over hun eigen ziekte kunnen terugnemen.’

Erasmus Fellowship

Voor haar onderzoek heeft Kirsten Berk een Erasmus Fellowship gekregen. Dit is een beurs die wordt uitgereikt aan de grootste Erasmus MC talenten op het gebied van onderzoek en onderwijs van dit jaar.

Video

Bekijk ook de video over het onderzoek: