Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackOnderzoek bevestigt: veel meer mensen met overgewicht overleden aan corona
Mensen met overgewicht meer en beter ondersteunen

Onderzoek bevestigt: veel meer mensen met overgewicht overleden aan corona

Vrijdag 29 september 2023Afbeelding Onderzoek bevestigt: veel meer mensen met overgewicht overleden aan corona

Er is een direct verband tussen overgewicht en oversterfte door corona. “Dit moet ertoe leiden dat we mensen met overgewicht meer en beter gaan ondersteunen”, meent Bianca Rootsaert, directeur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Het verband tussen overgewicht en oversterfte door corona leek tijdens de hele covid-19-pandemie al zeer waarschijnlijk, maar wordt nu ook bevestigd na onderzoek door SEO Economisch Onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer. Daarover schrijft de NOS. Voor het onderzoek is gekeken naar het verband tussen de leefstijl van mensen en hun risico om te overlijden aan een coronabesmetting. Dat werd gedaan door leefstijlgegevens te koppelen aan cijfers over sterfte voor en tijdens corona.

Oversterfte aan corona voor 70 tot 100% onder mensen met overgewicht

Tijdens de coronapandemie in 2020 en 2021 stierven er 30.000 mensen meer dan werd verwacht aan de hand van historische sterftecijfers. Die oversterfte tijdens de eerste twee jaar van de pandemie vond voor zeventig tot honderd procent plaats onder mensen met overgewicht. Tussen 57 en 84 procent van de oversterfte was onder mensen die overgewicht hadden én rookten of hadden gerookt in het verleden. Het gaat dus om 17.000 tot 25.000 van de 30.000 mensen. SEO noemt deze getallen opmerkelijk omdat deze combinatie van leefstijlfactoren betrekking heeft op zo’n 30 procent van de bevolking. Het aandeel van deze groep in de oversterfte is dus ruim twee keer zo groot als hun aandeel in de bevolking. Voor andere leefstijlfactoren is dat verschil veel minder groot.

Bianca Rootsaert, directeur Nederlandse Vereniging van Diëtisten

“Dat overgewicht en obesitas zoveel kwetsbaarheid met zich meebrengen, is een verontrustende en verdrietige conclusie. Het moet ertoe leiden dat we mensen meer en beter kunnen gaan ondersteunen. We moeten overgewicht niet afdoen als kilo’s teveel. Ook moeten we beseffen dat, weliswaar belangrijk, alleen gedragsverandering niet alles gaat oplossen. Omgeving en persoonlijke situatie, het telt allemaal mee. Overgewicht is daarnaast ook een medisch probleem: een zwaar verstoord metabolisme en vet dat als een ziek orgaan gaat functioneren. Volle vaart vooruit dus met de nieuwe netwerkaanpak. Die verantwoordelijkheid pakken we graag op samen met onze partners in het veld.”