Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNVD-scriptieprijs toegekend aan studenten University of Amsterdam
Een voorspellingsformule voor vetvrije massa bij 55-plussers onderocht

NVD-scriptieprijs toegekend aan studenten University of Amsterdam

Donderdag 1 december 2022Afbeelding NVD-scriptieprijs toegekend aan studenten University of Amsterdam

De NVD-scriptieprijs 2022, een geldbedrag van 2.000 euro, is toegekend aan  Simone van Beek en Gijs Meijer voor hun scriptie over het afleiden van een voorspellingsformule voor vetvrije massa bij 55-plussers met overgewicht. Ze kregen hun prijs tijdens het MONDAY-symposium dat vandaag (1 december) plaatsvindt in Utrecht uitgereikt door jurylid Emmelyne Vasse.

De hoofdprijs ging naar de scriptie Estimating fat-free mass in overweight and obese older adults using bioelectrical impedance analysis
De jury was onder de indruk van de grote dataset en de zorgvuldigheid waarmee de data-analyses waren gedaan. Er is een nieuw model opgesteld om vetvrije massa te schatten op basis van bio-impedantiemetingen en dat model is gevalideerd met een deel van de data uit de dataset. “Goed gebruik van Bland-Altman grafieken!”, voegt juryvoorzitter Nicole de Roos eraan toe. “Wij kijken uit naar volgend jaar waarin we hopelijk kunnen lezen over de externe validatie van het model.”

Annelotte Smeenk en Margit Koldijk (rechts)

Tweede plaats, spierechografie

Van de de drie genomineerden haalden de studenten Margit Koldijk en Annelotte Smeenk, van de Hanzehogeschool Groningen/Erasmus MC, de tweede plaats. Ze deden dat met hun scriptie In hoeverre is spierechografie een alternatief voor de bio-elektrische impedantieanalyse voor het bepalen van deappendiculaire skeletspiermassa? “Een mooi voorbeeld van interdisciplinaire samenwerking, met studenten beelvormende technieken. Goed dat is uitgezocht dat deze nieuwe methode voor de meeste diëtistenpraktijken niet haalbaar is”, aldus Nicole de Roos.

Derde plaats, medicijnen en Cystic Fibrosis

Maudy Khouw

Maudy Khouw van de Haagse Hogeschool/Erasmus MC won met haar scriptie De impact van CFTR-modulatoren Kalydeco, Orkambi, Symkevi en Kaftrio op de lichaamssamenstelling bij volwassenen met cystic fibrosis de derde plaats. Volgens de juryvoorzitter een nette beschrijving van data verzameld bij een grote patiëntengroep. “Wel jammer dat er geen controlegroep was om de veranderingen in gewicht en lichaamssamenstelling mee te vergelijken.”