Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNVD steunt oproep om te wachten met invoering Nutri-Score
Oproep aan staatssecretaris Van Ooijen

NVD steunt oproep om te wachten met invoering Nutri-Score

Vrijdag 13 januari 2023Afbeelding NVD steunt oproep om te wachten met invoering Nutri-Score

Wacht met de invoering van Nutri-Score totdat de aanbevelingen van de Gezondheidsraad zijn opgevolgd en Nutri-Score aansluit op de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV).

Deze oproep doet kennis- en communicatiebureau Voedingsjungle aan VWS-staatssecretaris Maarten van Ooijen. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) is één van de ondertekenaars van de brief.

Aansluiting op Schijf van Vijf

De Nutri-Score sluit tot nu toe nog niet goed aan op de Schijf van Vijf. Die is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Het gebeurt nog steeds dat producten buiten de Schijf van Vijf een groene score krijgen. En omgekeerd krijgen producten binnen de Schijf een gele, oranje of rode score. Op 26 juli 2022 presenteerde de internationale wetenschappelijke commissie (IWC) aanbevelingen om het algoritme van de Nutri-Score te verbeteren. Hierdoor is wel de score voor producten buiten de Schijf verbeterd, zoals koek, snoep, chips, sauzen en zoutjes. Het nieuwe algoritme geeft echter nog niet altijd de juiste scores voor de gezonde basisvoedingsmiddelen.

Productaanbod verbeteren heeft meer resultaat

Uit onderzoek blijkt dat consumenten zich weinig aantrekken van logo’s. Wat beter werkt, is het verbeteren van het productaanbod. Door de geleidelijke verlaging van de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet in producten, zouden consumenten met eenzelfde consumptiepatroon er minder van binnenkrijgen. Daarvoor zijn afspraken gemaakt in de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). De Nutri-Score is daar echter niet bij aangesloten. Tegelijkertijd laat het algoritme van Nutri-Score ruimte om suiker en zout te compenseren. Daardoor kan het productverbetering juist tegenwerken.

Marketing met ‘groene’ producten

Diverse partijen vanuit de industrie en retail, maar ook belangenorganisaties, kunnen niet wachten om Nutri-Score te introduceren. Zo zagen we dat retailers in buurlanden Nutri-Score inzetten voor marketing- en promotiedoeleinden voor groen scorende producten. Zolang een goede aansluiting mist van groene Nutri-Scores op de Schijf van Vijf, is het de vraag of Nutri-Score helpt om het aanbod in supermarkten gezonder te maken.

Lastig uit te leggen aan consumenten en cliënten

Daarnaast blijft de Nutri-Score lastig om uit te leggen aan consumenten, cliënten en patiënten. Scores zullen leiden tot verwarring. Is bijvoorbeeld bewerkt vlees met een groene score toch gezond, ook al staat het niet in de Schijf van Vijf? Waarom krijgt 30+ kaas toch een oranje score, terwijl deze wel in de Schijf staat? En hoe zit het nu met witte en volkorenpasta, die allebei dezelfde score krijgen? Ook kan het logo tot een ongezondere, minder gebalanceerde inname leiden, wanneer consumenten denken dat alleen de groene scores gezonde keuzes zijn.

Consumenten behoeden voor verwarring

Daarom vragen de ondertekenaars de staatssecretaris om te wachten met de introductie van de Nutri-Score. We wachten totdat de IWC de aanpassingen heeft gepresenteerd voor alle productgroepen, inclusief dranken. Verder wachten we totdat de aanbevelingen van de Gezondheidsraad zijn doorgevoerd en het logo aansluit op de NAPV. Alleen zo kunnen wij consumenten behoeden voor nog meer verwarring over gezonde voeding. Daarnaast willen we voorkomen dat de Nutri-Score weer een voedselkeuze logo wordt dat het niet redt. En we willen professionals behouden voor een logo dat niet uit te leggen is.

Dit is een samenvatting van de brief. De volledige brief is hier te lezen.