Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNVD onderschrijft Handvest voor een Gezonde Voedseltransitie,
Let op kwetsbare groepen bij eiwittransitie

NVD onderschrijft Handvest voor een Gezonde Voedseltransitie,

Zaterdag 12 oktober 2024Afbeelding NVD onderschrijft Handvest voor een Gezonde Voedseltransitie,

De NVD heeft zich aangesloten bij de Transitie coalitie voedsel. Op 12 oktober tekenden we het Handvest Gezondheidsorganisaties voor een Gezonde Voedseltransitie. Dit handvest, opgesteld door verschillende andere gezondheidsorganisaties benadrukt de noodzaak van een transitie naar een voedingspatroon met minimaal 60% plantaardige en maximaal 40% dierlijke eiwitten.

De NVD ondersteunt dit streven voor een gezonder en duurzamer eetpatroon, maar wijst tegelijkertijd op de kwetsbaarheid van bepaalde bevolkingsgroepen tijdens deze overgang.

De verschuiving naar meer plantaardige voeding biedt belangrijke voordelen voor de volksgezondheid en duurzaamheid. Toch willen we benadrukken dat deze verandering niet voor iedereen haalbaar is. Kwetsbare groepen, zoals ouderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met specifieke medische aandoeningen, hebben voedingszorg op maat nodig. Het is essentieel dat zij de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Dat is bijna altijd maatwerk.

Bianca Rootsaert, directeur  NVD

Aandacht voor voedingsbehoeften

De NVD roept op om bij de implementatie van de eiwittransitie, naast algemene richtlijnen, zoals die van de Schijf van Vijf en de Richtlijnen goede voeding, voldoende aandacht te schenken aan de voedingsbehoeften van deze groepen. “Onze rol als diëtisten is om ervoor te zorgen dat de transitie naar meer plantaardige voeding voor iedereen veilig en haalbaar is, zonder dat de gezondheid van kwetsbare groepen in gevaar komt,” aldus Bianca.

Maatwerk voor kwetsbare groepen

In het handvest wordt ook benadrukt dat gezondheidsprofessionals, waaronder diëtisten, een cruciale rol spelen in het informeren en begeleiden van mensen in hun voedingskeuzes. De NVD ziet het als haar verantwoordelijkheid om bij te dragen aan deze bewustwording, maar dringt aan op maatwerk en specifieke voedingsadviezen voor groepen die extra zorg nodig hebben.