Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNVD-directeur schreef mee aan nieuwe CDA-visie over zorg
‘Samen leven, samen zorgen; een andere kijk op toekomstbestendige zorg'

NVD-directeur schreef mee aan nieuwe CDA-visie over zorg

Donderdag 4 juli 2024Afbeelding NVD-directeur schreef mee aan nieuwe CDA-visie over zorg

Op een andere manier naar zorg kijken. Dat is het onderwerp van het nieuwe rapport van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Bianca Rootsaert, directeur NVD, was betrokken bij de totstandkoming van het rapport.

Goede zorg is een belangrijke verworvenheid van onze maatschappij, maar de problemen stapelen zich op. De wachttijden nemen toe. En terwijl de behoefte aan zorg stijgt, kampt de sector met grote personeelstekorten. Veel politici en burgers zien slechts één oplossing: meer zorg, meer geld, meer personeel. Dit is echter geen haalbare weg meer, stelt het Wetenschappelijke Instituut voor het CDA in hun recente rapport ‘Samen leven, samen zorgen; een andere kijk op toekomstbestendige zorg’.

Bianca Rootsaert, directeur NVD:

“Dat we op een andere manier moeten gaan kijken naar zorg is onvermijdelijk. Zorg is meer dan een medische handeling. En kwaliteit van leven en welzijn is meer dan zorg.”

7 aanbevelingen voor een nieuw zorgsysteem

Het Wetenschappelijk Instituut stelt voor om over te gaan van gespecialiseerde naar meer generalistische zorg en van professionele zorg naar een systeem waarin mensen samen voor elkaar zorgen en meer zelfzorg toepassen.

Het instituut doet hiervoor 7 aanbevelingen: bouw aan sterke en zorgzame gemeenschappen, verwijder belemmeringen voor een gezond leven, verminder administratieve lasten, maak de zorg menselijk en toegankelijk, verdeel zorgbudgetten op basis van publieke doelen, faciliteer een maatschappelijke dialoog over zorgverwachtingen, en bevorder gezond leven en samen zorgen over verschillende beleidsdomeinen heen.

Diëtist in het wijkteam

“Zorg moet worden georganiseerd in de nabije buurt van mensen, met een kernteam dat de mensen kent, generalistische zorgverleners”, staat in het rapport. “Er is veel professionele vrijheid voor de huisarts, in een team met een wijkverpleegkundige en welzijnswerker en eventueel andere betrokkenen zoals een psycholoog, diëtist en fysiotherapeut. Ze werken samen in een werkgebied, met waar mogelijk één loket. Eén regisseur is er voor complexe gevallen. Het gaat om de menselijke maat en informele zorgantwoorden zoals zorgzame initiatieven uit de gemeenschappen.”

Bianca Rootsaert, directeur NVD:

“Dit rapport stijgt boven alle partij- of organisatiebelangen uit. Een aanrader dus voor alle beleidsmakers in Nederland.”