Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNieuwe versie NEVO met bijgewerkte gegevens van vlees – en zuivelvervangers

Nieuwe versie NEVO met bijgewerkte gegevens van vlees – en zuivelvervangers

Vrijdag 15 december 2023Afbeelding Nieuwe versie NEVO met bijgewerkte gegevens van vlees – en zuivelvervangers

Onlangs publiceerde het RIVM de nieuwe editie van het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO). Hierin staat informatie over de samenstelling van ruim 2300 voedingsmiddelen.

Van meer dan 130 voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten en vetzuren, vitamines en mineralen) zijn gegevens in te zien. In deze editie van NEVO-online is de voedingsmiddelengroep “Vleesvervangers en zuivelvervangers” geactualiseerd.

Aan andere voedingsmiddelengroepen in NEVO-online zijn ruim 100 nieuwe voedingsmiddelen toegevoegd, voor een groot deel op basis van de Voedselconsumptiepeiling (VCP) die laat zien welke voedingsmiddelen belangrijk zijn in het Nederlandse voedingspatroon.

Naamwijzigingen brood

De namen van brood(producten) zijn aangepast aan het gewijzigde Warenwetbesluit Meel en brood. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om broden aan te duiden volgens deze wetgeving. De namen starten nu met de belangrijkste graansoort en bevatten de vermelding wit, bruin of volkoren. Zo is de oude naam ‘Brood krenten-,’ veranderd in Tarwekrentenbrood wit. Gebruikers van NEVO-online kunnen nog wel zoeken op de ‘oude’ broodnamen.

Niacine-equivalenten, tryptofaan en vitamine D2

NEVO-online bevat nu ook gehaltes van 3 nieuwe voedingstoffen: niacine-equivalenten, tryptofaan en vitamine D2 (ergocalciferol). Het lichaam kan zelf niacine (vitamine B3) aanmaken uit het aminozuur tryptofaan. Niacine-equivalenten (niacine + tryptofaan/60) zijn berekend als er zowel een niacine-gehalte als een tryptofaan-gehalte aanwezig is. Door het opnemen van vitamine D2 zijn nu alle onderdelen van vitamine D beschikbaar.