Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNieuwe update NDF Voedingsrichtlijn Diabetes staat online

Nieuwe update NDF Voedingsrichtlijn Diabetes staat online

Donderdag 13 juni 2024Afbeelding Nieuwe update NDF Voedingsrichtlijn Diabetes staat online

De NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2020 heeft een tussentijdse update gehad. Hij staat nu online op de nieuw ontwikkelde website van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), en is zo makkelijker te raadplegen. Deze richtlijn geeft advies over voeding voor mensen met diabetes of een hoog risico daarop, met aandacht voor persoonlijke zorg.

Update 2023

Sinds de publicatie in november 2020 zijn er nieuwe onderzoeken en richtlijnen verschenen. Deze nieuwe onderzoeken onderschrijven de aanbevelingen uit 2020. De onderwerpen die zijn onderzocht, omvatten onder andere: alcohol, fruit, fructose, zoetstoffen, plantaardige voeding, vis, ultra-bewerkte voeding, enterale voeding, overgewicht, koolhydraatbeperking, GLP1-receptoragonisten, hybrid closed loop-systemen en gepersonaliseerde voeding. De antwoorden op deze vragen staan bij elk onderwerp op de website onder “update 2023”.

Voeding en Diabetes

De richtlijn bespreekt hoe voeding kan helpen bij de behandeling en preventie van diabetes. Voor elk onderwerp zijn vragen en aanbevelingen opgesteld. De richtlijn is gemaakt door een groep deskundigen, waaronder diëtisten, artsen en vertegenwoordigers van diabetespatiënten. De adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en praktijkervaringen en kunnen worden aangepast aan persoonlijke wensen en behoeften, zoals budget, religie en cultuur.

Online toegang

De vernieuwde NDF Voedingsrichtlijn Diabetes is nu als interactieve webpagina beschikbaar. Dit maakt het eenvoudig om informatie te vinden en te gebruiken. De richtlijn is een belangrijk hulpmiddel voor zorgprofessionals die mensen met diabetes behandelen. Per onderwerp is er een toelichting en bij sommige onderwerpen is er een recente update uit 2023. Het wetenschappelijke bewijs voor de aanbevelingen is ook beschikbaar.

De NDF Voedingsrichtlijn Diabetes is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Diabetes Fonds en een bijdrage van Wageningen University en Research (WUR).