Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNieuwe richtlijn Mondverzorging in de langdurige zorg
Met input NVD over rol van de diëtist

Nieuwe richtlijn Mondverzorging in de langdurige zorg

Donderdag 7 december 2023Afbeelding Nieuwe richtlijn Mondverzorging in de langdurige zorg

Op 30 november 2023 is de nieuwe richtlijn Mondverzorging in de langdurige zorg gepubliceerd. Kinderdiëtist Jolien Verschragen zat namens de NVD in de klankbordgroep. Ook heeft de NVD de richtlijn geautoriseerd.

De richtlijn Mondverzorging biedt zorgverleners praktische adviezen voor de mondverzorging van cliënten die langdurige zorg ontvangen. Dagelijkse mondverzorging kan namelijk lastig zijn, onder meer omdat mondverzorging een complexe handeling is of omdat medicatie de mondgezondheid negatief kan beïnvloeden. Daarnaast kunnen cliënten met een verstandelijke beperking of dementie afwerend reageren op mondverzorging. Het doel van de richtlijn is de (mond)gezondheid bevorderen en achteruitgang van de mondgezondheid zo veel mogelijk te voorkomen.  

Rol van de diëtist

Een diëtist kan betrokken worden in verband met adviezen over bepaalde voeding en suikerinname. Bovendien kunnen problemen met kauwen en slikken leiden tot ongewenst gewichtsverlies of voedingsdeficiënties. Ook daar kan een diëtist bij helpen.

Praktische hulpmiddelen

Naast de richtlijn zijn er praktische hulpmiddelen beschikbaar. Dit zijn een samenvatting en een informatiekaart voor cliënten en naasten. Daarnaast is een praktijkkaart gemaakt waarin de handvatten voor het omgaan met afweer- en probleemgedrag bij de dagelijkse mondverzorging centraal staan. Ook is in de richtlijn een stap-voor-stap beschrijving opgenomen voor het uitvoeren van mondverzorging. Deze informatie vindt u onder het kopje In de praktijk.