Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNieuwe podcast Voedingspraat bespreekt feiten en fabels over gezonde voeding
Sportdiëtisten lanceren podcast

Nieuwe podcast Voedingspraat bespreekt feiten en fabels over gezonde voeding

Maandag 17 oktober 2022Afbeelding Nieuwe podcast Voedingspraat bespreekt feiten en fabels over gezonde voeding

Esther van Etten en Anneke Palsma, beide werkzaam als sportdiëtist, lanceren een nieuwe podcast over voeding en gezondheid. In Voedingspraat bespreken ze veelgehoorde feiten en fabels over voeding. De NVD interviewde Esther en Anneke over het hoe, wat en waarom van de podcast.

Hoe is het idee ontstaan?

“De steeds grotere wordende ergernis over alle onzin en flauwekul die wordt geschreven en gezegd over voeding, vormt de basis voor de podcast”, vertelt Ester van Etten. “Het lijkt tegenwoordig wel alsof de misleidende informatie van influencers een groter bereik heeft dan de praktische voedingsadviezen die gebaseerd zijn op basis van wetenschappelijke standpunten”, vult Anneke aan.

Esther: “Ik vond het tijd voor nuance. Een podcast beginnen was voor mij de meeste logische vorm. Om de wetenschap goed te vertalen heb ik Anneke Palsma (voedingswetenschapper en sportdiëtist) gevraagd om samen met de podcast Voedingspraat te maken. Anneke legt de wetenschappelijke stand van zaken uit en ik belicht de praktische kant. Tot nu toe een combinatie die heel goed werkt.”

Wat willen jullie bereiken?

“We willen voor een zo groot en breed mogelijk publiek de moeilijke wetenschap vertalen naar de praktijk op een leuke, informatieve en begrijpelijke manier”, aldus Esther. “En daarmee willen we de consument helpen om weloverwogen voedingskeuzes te maken op basis van de meest actuele stand van zaken”, licht Anneke toe.

Welke onderwerpen hebben jullie al besproken?

Esther: “De eerste afleveringen gaan over misleidingen en valkuilen, zoetstoffen, sportdranken en de vraag of brood je dik maakt.”

Welke onderwerpen komen nog aan bod?

Esther: “De komende weken bespreken Anneke en ik plantaardige eiwitten en bewerkte voeding. Daarnaast nodigen we andere sprekers uit. Met Coen Dros gaan we Omega 6 ontrafelen. Daarna gaan we met Leroy van Ree (Voedingsweetjes) op budget toer. Kunnen we nog goedkoop, gezond eten? Vervolgens bespreken we met Chi Lueng Chui wat motivatie, energie en veerkracht inhoudt. En met boer Ted Vaalburg gaan we het hebben over biologisch boeren en biologisch eten. Kortom, genoeg te bepraten!”

De podcast is te vinden met de zoekstring “Voedingspraat” op Apple Podcast en Spotify.