Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNieuwe paramedische richtlijn parkinson in ontwikkeling
Multidisciplinaire richtlijn voor paramedische zorg

Nieuwe paramedische richtlijn parkinson in ontwikkeling

Vrijdag 17 maart 2023Afbeelding Nieuwe paramedische richtlijn parkinson in ontwikkeling

Er komt een nieuwe ‘Paramedische richtlijn parkinson met actieve beslisondersteuning’. Op dit moment bestaan er parkinson-richtlijnen voor fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek. De nieuwe multidisciplinaire richtlijn voegt deze kennis samen.

De ontwikkeling van de richtlijn is in volle gang. Na een landelijke feedbackronde op de eerste volledige conceptversie door de betrokken beroepsverenigingen en de Parkinson Vereniging, verbeteren we nu zowel de overwegingen, aanbevelingen en beslisondersteuning van de richtlijn.

Proefimplementatie gestart

Intussen startte het projectteam met een proefimplementatie en evaluatie van de beslisondersteuning (van de richtlijn in ontwikkeling) in de Zorg voor Parkinson regio. Dit is een samenwerking van zorgverleners, mensen met parkinson en naasten in Zuidoost Nederland. Met deze evaluatie leren we direct wat er nodig is om het gebruik en de bruikbaarheid van de beslisondersteuning en implementatie te optimaliseren. Zo leveren we samen een richtlijn die ook echt waarde heeft voor de dagelijkse praktijk. Zowel voor de individuele professional en de persoon met parkinson, als voor de processen van gezamenlijke besluitvorming en interprofessionele samenwerking.

Implementatie richtlijn

Om deze richtlijn met beslisondersteuning als formele richtlijn te implementeren, is autorisatie van de verenigingen nodig. De modules die klaar zijn, bieden we in 2023 in delen aan voor autorisatie. Dit autorisatieproces kan een paar maanden duren. Zodra alle essentiële modules geautoriseerd zijn, wordt de richtlijn landelijk gelanceerd. We streven er naar dat dit eind 2023 zal zijn.