Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackNFU houdt zich aan afspraak: diëtisten in UMC’s 10% loonsverhoging
Nieuwe Cao UMC

NFU houdt zich aan afspraak: diëtisten in UMC’s 10% loonsverhoging

Donderdag 22 december 2022Afbeelding NFU houdt zich aan afspraak: diëtisten in UMC’s 10% loonsverhoging

Diëtisten die in een UMC (Universitair Medisch Centrum) werken, krijgen 10% loonsverhoging. Dat is het voorstel dat nu voorligt.

FBZ, de vakbond voor zorgprofessionals, heeft op 21 december 2022 overeenstemming bereikt met de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) over de loonstijging in 2023 voor werknemers in UMC’s. De vakbond zit mede namens de NVD aan onderhandelingstafel. Voor dit akkoord werkte de FBZ samen met de LAD (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband), NU’91 (beroepsorganisatie voor zorgprofessionals) en vakbonden FNV en CNV.

Het voorstel wordt de komende dagen ter stemming voorgelegd aan de NVD-leden werkzaam bij de UMC’s. De leden worden hiervoor direct benaderd door FBZ.

Loonsverhoging voor alle werknemers in UMC’s

Alle werknemers in UMC’s krijgen op 1 januari 2023 een structurele salarisverhoging van 6%. Op 1 november 2023 krijgen ze een verhoging van nog eens 4%. In november 2021 werd een akkoord bereikt voor een nieuwe Cao UMC. Dat werd van kracht op 1 januari 2022. In dat akkoord werd afgesproken dat de collectieve salarisverhoging voor 2023 minimaal de afgeleide consumentenprijsindex volgens de Prinsjesdagraming 2022 bedraagt. In september bleek dat die 11,3% is.

UMC’s komen afspraken na

Werkgevers stelden de afgelopen maanden dat de inflatie al door de overheid werd gecompenseerd. Denk aan de tegemoetkoming energiekosten en het prijsplafond. Vakbonden wezen echter op de letterlijke tekst zoals die was afgesproken. Ze dreigden naar de rechter te stappen. Dat heeft de NFU niet afgewacht. De federatie willigde de eisen van de bonden in. De FBZ meldt in haar bericht blij te zijn dat de UMC’s de afspraken nakomen.

Budgetplafond Integraal Zorgakkoord

Hoe de cao-verhoging past in het budgetplafond van de MSZ (medisch specialistische zorg), zoals dat is afgesproken in het IZa (Integraal Zorgakkoord), is nog niet duidelijk. In het IZa is afgesproken dat in de MSZ het totale budget de komende jaren niet mag stijgen.