Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackSamenwerking tussen de diëtist en de mondhygiënist: een sterk team
Samen werken aan voeding en mondgezondheid

Samenwerking tussen de diëtist en de mondhygiënist: een sterk team

Maandag 19 september 2022Afbeelding Samenwerking tussen de diëtist en de mondhygiënist: een sterk team

Interprofessionele samenwerking wordt steeds belangrijker. Als we de patiënt écht willen helpen is het van belang om als zorgprofessional goed samen te werken. Mondhygiënisten en diëtisten kunnen hier samen echt het verschil maken. Kennis van de relatie tussen voeding en mondgezondheid kan helpen om je patiënten beter te behandelen en te adviseren.

Studiepakket over voeding en mondgezondheid

Elk jaar ontwikkelt NVM-mondhygiënisten een nieuw studiepakket over mondgezondheid in relatie tot de algemene gezondheid. Dit studiepakket is bestemd voor gebruik in ICO-groepen (InterCollegiaal Overleg). De eerste module ging over medicatie, de tweede over diabetes en de derde over voeding en mondgezondheid. Deze derde module wordt vandaag gelanceerd.

In deze module over voeding en mondgezondheid gaan de deelnemers in op drie thema’s:

  • In thema 1 verdiep je je in voeding en leefstijl. Wat is gezonde voeding en een gezonde leefstijl? Hoe bespreek je dit met patiënten? En welke hulpmiddelen kun je hierbij gebruiken?
  • In thema 2 wordt de relatie tussen voeding en de mondgezondheid besproken. Hierbij komen onderwerpen over de relatie tussen voeding, obesitas, een veganistisch eetpatroon, cariës, parodontitis, tandsteen en erosieve gebitsslijtage aan bod. Daarnaast wordt besproken wat er aan voedings- en leefstijladviezen worden gegeven in de richtlijnen van mondzorgprofessionals.
  • In thema 3 vind je informatie en opdrachten over interprofessioneel samenwerken met betrekking tot voeding en mondgezondheid.

NVM-mondhygiënisten hoopt dat dit studiepakket veel inspiratie, kennis en stof tot discussie biedt en de mondhygiënisten motiveert om de samenwerking te zoeken met de diëtist.

Eten met lange tanden

Daarnaast hebben NVM-mondhygiënisten en de NVD het afgelopen jaar geparticipeerd in het project ‘Eten met Lange tanden’ van de HAN en de HU. Dit project gaat over (onder)voeding en mondzorg. Hierop komt een vervolgproject. Daarin zal meer worden ingegaan op de interprofessionele samenwerking.