Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackMeedenken over de vorm en inhoud van een DIY Closed Loop-training voor zorgprofessionals?
Geef je mening in een korte online vragenlijst

Meedenken over de vorm en inhoud van een DIY Closed Loop-training voor zorgprofessionals?

Vrijdag 23 december 2022Afbeelding Meedenken over de vorm en inhoud van een DIY Closed Loop-training voor zorgprofessionals?

Ben je tweedelijnsdiëtist en werk je in de diabeteszorg? Dan vragen we je om mee te doen aan een korte online vragenlijst.

Binnen het project ‘Let’s DIY Together’ ontwikkelt het Radboudumc een Do-It-Yourself Closed Loop-training voor zorgprofessionals. Het doel van de training is dat zorgprofessionals zich voldoende toegerust voelen om mensen met diabetes te ondersteunen bij DIY Closed Loop. De training wordt gefinancierd door het Diabetes Fonds. En het belangrijkste: ontwikkeld voor en door zorgprofessionals en mensen met diabetes.

Wat is een DIY Closed Loop systeem?

Een DIY Closed Loop-systeem is een (Hybride) Closed Loop (HCL) systeem. Daarbij wordt gebruik gemaakt van insulinepompen en sensoren die door een zelfgebouwde app op de telefoon worden aangestuurd. DIY staat voor Do It Yourself, omdat de persoon met diabetes zelf het algoritme realiseert en de onderdelen daarmee aan elkaar koppelt. Op basis van sensordata stuurt een algoritme op de telefoon de insulinepomp aan. Iemand met een DIY Closed Loop systeem hoeft hierdoor veel minder met diabetes bezig te zijn, terwijl de glucosewaarden bij de meeste gebruikers verbeteren.

Steeds meer mensen met diabetes verkiezen DIY Closed Loop boven de commerciële HCL-systemen. DIY-systemen zijn namelijk beter in te richten naar de wensen van het individu. Diabeteszorgprofessionals komen op hun beurt steeds vaker in aanraking met mensen die zo’n systeem (willen gaan) gebruiken. Echter beschikken ze veelal nog niet over de benodigde kennis en ervaring om hen optimaal te kunnen ondersteunen.

Meedenken over training

Onderzoekers van de afdeling Medische Psychologie van het Radboudumc ontwikkelen de training. Ze willen graag van zorgprofessionals, in het bijzonder diëtisten in de tweede lijn, horen hoe deze training eruit moet komen te zien.

Korte vragenlijst

Help jij de onderzoekers om een optimale training samen te stellen? Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. Scan de QR-code of klik op onderstaande link voor meer informatie en om naar de vragenlijst te gaan. Voor mensen met diabetes (16+) en ouders/verzorgers van kinderen met diabetes zijn aparte vragenlijsten beschikbaar. Wil je de vragenlijsten delen met andere zorgprofessionals of (ouders van) mensen met diabetes, dan stellen de onderzoekers dat zeer op prijs! De links naar de verschillende vragenlijsten zijn terug te vinden op de website van het Diabetes Fonds: Meedoen aan onderzoek (diabetesfonds.nl)

Stuur bij vragen een mailtje naar het projectteam: DIY.MPS@radboudumc.nl

Alvast heel hartelijk bedankt namens het onderzoeksteam, kernteam en de werkgroepen van het ‘Let’s DIY Together’-project!