Maximaal 10 uur per dag eten lijkt gunstig bij diabetes type 2
Woensdag 3 augustus 2022Eten binnen een beperkt aantal uren per dag lijkt een positief effect te hebben, zeker ook bij volwassenen met diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht waarbij proefpersonen maximaal 10 uur per dag mochten eten. Dat bracht hun bloedsuikerspiegel omlaag.
Gemiddeld eet iemand per dag verdeeld over zo’n 15 uur, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Als je dit terugbrengt naar 10 uur -zonder de voeding te veranderen – kunnen mensen afvallen, zo toonde weer ander onderzoek aan. In een volgende gecontroleerde studie bleek dat bij mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 de insulinegevoeligheid verbeterde als gedurende 5 weken hun voedselinname binnen de 6 uur bleef. Universiteit Maastricht onderzocht verder…
Time Restricted Eating effectief
TRE
Recent onderzoek aan de Universiteit Maastricht toont nu aan dat Time Restricted Eating (TRE) de bloedsuikerspiegels bij mensen met diabetes type 2 omlaag brengt. Proefpersonen aten gedurende 3 weken maximaal 10 uur per dag. Na 18.00 uur mochten ze alleen nog maar water, pure koffie of thee drinken. Een controlegroep moest, binnen 14 uur, hun voeding zo veel mogelijk over de dag verdelen.
Crossover
De studie vond plaats in een crossover design: beide groepen ondergingen, in omgekeerde volgorde, beide behandelingen.
Dagboek
Om te kunnen controleren of de deelnemers ongeveer hetzelfde aten (en het effect dat je ziet, komt van TRE of van een verandering in de voedingsinname) hielden de deelnemers een voedingsdagboek bij.
Meting
Tijdens de interventieperiodes kregen proefpersonen bovendien en meter om die de bloedsuikerspiegel iedere vijftien minuten in kaart bracht. Tijdens een verblijf van twee dagen op de universiteit keken de onderzoekers ook nog naar hun energieverbruik en het verbruik van vetten, suikers en eiwitten. Daarnaast werd de opslag van suikers in de lever, leverglycogeen, gemeten.
Gunstige effecten
Het onderzoek laat gunstige effecten op biologische processen zien, aldus onderzoeker Charlotte Andriessen. “Uit alle metingen kwam naar voren dat een tijdje niks eten ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel daalt. Daarmee laat onze studie laat dus zien dat TRE een veilige en haalbare manier is om de suikerspiegel bij volwassenen met type 2-diabetes gunstig te veranderen”. Ze vervolgt: “Een volgende stap zou zijn een verbetering van de insulinegevoeligheid, maar daarin hebben we geen veranderingen gemeten.” Ze besluit: “Er zijn meer en langere studies nodig om te onderzoeken hoe de bloedsuikerspiegel exact verlaagd wordt en wat het effect is van TRE op de langere termijn.”
Interessante behandeloptie
De resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend, zegt Rens Vandeberg, manager kennis & innovatie en adjunct-directeur bij het Diabetes Fonds. “Ze tonen aan dat TRE nuttig en haalbaar is. Het onderzoek laat gunstige effecten zien op biologische processen, waardoor het lichaam weer in een meer natuurlijk evenwicht komt. En minstens zo belangrijk is: mensen houden het vol.” Hij vervolgt: “Dit zou daarom een interessante behandeloptie kunnen worden.”