Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackLandelijke staking ziekenhuizen op 16 maart, ook diëtisten staken mee!
Zorgmedewerkers eisen loonsverhoging

Landelijke staking ziekenhuizen op 16 maart, ook diëtisten staken mee!

Vrijdag 3 maart 2023Afbeelding Landelijke staking ziekenhuizen op 16 maart, ook diëtisten staken mee!

“Voor het eerst in mijn carrière ga ik staken”. Ik sprak diëtisten die aangeven voor het eerst te gaan staken. Zij zijn solidair met hun zorgcollega’s aan het bed, vertelt Helene van der Linden, Belangenbehartiger Instellingen bij de NVD.

Het personeel van de ziekenhuizen wil hogere lonen en betere werkomstandigheden. Ziekenhuizen sluiten zich daarom aan bij de landelijke staking op donderdag 16 maart.

Zondagsdienst

Op 64 locaties van verschillende algemene ziekenhuizen en revalidatie-instellingen door heel Nederland leggen ziekenhuismedewerkers voor 24 uur het werk neer. Er wordt die dag gewerkt alsof het een zondag is, dat betekent dat alleen spoedeisende zorg doorgaat. De stakende ziekenhuismedewerkers voelen zich in de steek gelaten door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Als het aan de NVZ ligt gaan de medewerkers er de komende twee jaar in koopkracht flink op achteruit, wordt er niets structureels gedaan aan het verlagen van de werkdruk en moeten ze zich nog flexibeler opstellen bij het inroosteren.

“Er heerst veel onrust onder de ziekenhuiswerknemers over de onevenwichtige voorstellen die de NVZ voor hen in petto heeft”

Rob Koster, onderhandelaar FBZ

Wat zijn de eisen van de vakbonden?

  • Koopkrachtbehoud voor alle zorgprofessionals, een loonsverhoging van 10% voor één jaar plus 100 euro
  • Een CAO die medewerkers stimuleert zich te ontwikkelen en hen beschermt tegen overbelasting
  • Werknemers die met het openbaar vervoer reizen krijgen de volledige reiskosten vergoed
  • Een verhoging van de kilometervergoeding
  • De onregelmatigheidstoeslag moet betaald worden over het volledige uurloon, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen salarisgroepen
  • Er moeten goede afspraken worden gemaakt over de vergoeding van de bereikbaarheidsdiensten. Deze moeten in tijd en geld fors worden verhoogd
  • De wensen van de werknemer moet leidend zijn voor de vaststelling van het basisrooster en de werknemer heeft hierin een eerste keuze
  • Minder werkdruk in plaats van nog meer flexibiliteit die de NVZ nu vraagt
  • Halt toeroepen aan inperkingen voor duurzame inzetbaarheid

Kan mijn werkgever mij korten op mijn salaris als ik meedoe?

Een zondagsdienst is een actiedag, maar je bent niet vrij en dus op je werk als je ingeroosterd bent. Als je de overeengekomen arbeid niet verricht, bestaat er geen recht op loon. Tijdens een zondagsdienst wordt echter gewoon gewerkt, maar wordt niet al het afgesproken werk verricht. In theorie kan je werkgever je dus korten op het salaris. De bonden achten die kans echter niet groot: je bent namelijk gewoon in je ziekenhuis aan het werk en helpt patiënten in spoedeisende gevallen. Je werkgever mag je ook niet aanspreken als je deelneemt aan de acties, omdat het om een collectieve actie gaat. Waar zich eventueel problemen voordoen, proberen de onderhandelaars de loondoorbetaling lokaal te regelen.

Staak je ook mee?

Werk je in een algemeen ziekenhuis of revalidatiecentrum? Dan kun je ook mee staken! Vakbond FBZ heeft een speciale actiepagina met alle informatie op een rij om de actiedag optimaal voor te bereiden, zoals een FAQ en een stappenplan voor een succesvolle zondagsdienst. Er zijn ook flyers voor patiënten en medewerkers.

Ruim 200.000 medewerkers

De Cao Ziekenhuizen geldt voor ruim 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Nederland telt 65 ziekenhuizen en 14 revalidatiecentra, waarvan een aantal met meerdere locaties. De Cao Ziekenhuizen liep af op 31 januari 2023.